14 oameni au murit numai azi-noapte, in SUA si Canada, iar alti 67 si-au pierdut viata in weekend cand Sandy a lovit Insulele Caraibe.

[UPDATE]

Doua reactoare nucleare au fost oprite in estul Statelor Unite din cauza intemperiilor si pagubelor provocate de trecerea uraganului Sandy, potrivit operatorilor acestora.



[UPDATE]

Aceasta decizie "permite accesul la fondurile federale al persoanelor afectate in comitatele Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmond, Suffolk si Queens", precizeaza Casa Alba intr-un comunicat.

Stare de castastrofa majora a fost decretata si pentru New Jersey.


[UPDATE]

Cresterea nivelului apelor unui rau din New Jersey dupa trecerea uraganului Sandy a determinat ruperea unui dig in comitatul Bergen, la cativa kilometri distanta de orasul New York, a anuntat politia locala, relateaza realitatea.net.

Ruperea digului de pe raul Hackensack a determinat mobilizarea unor importante resurse ale politiei si garzii nationale pentru a le veni in sprijin locuitorilor din orasul Moonachie, amenintat de inundatii, potrivit presei locale.

Viteza vantului a scazut la 105 kilometri pe ora marti dimineata pe masura ce ciclonul post-tropical Sandy a inaintat spre uscat, a anuntat Centrul american de previziuni hidrometeorologice (HPC), transmite AFP.



Marti dimineata si in cursul zilelor urmatoare se va putea face o evaluare, deocamdata insa uraganul este inca in plina forta cu rafale de vant extrem de intense pe durata noptii.

6,5 milioane de locuitori din 13 state pe coasta de nord-est a SUA au ramas fara curent electric, potrivit cnn.com.

"Ciclonul posttropical Sandy a atins uscatul in apropiere de Atlantic City catre ora (locala) 20.00 (2.00, ora Romaniei)", a anuntat NHC. Rafalele de vant ale acestuia au slabit usor, la aproximativ 130 de kilometri pe ora, dupa ce anterior atingeau 150 de kilometri pe ora, dar continuau sa se faca resimtite pe o raza de aproximativ 800 de kilometri de la centru. Acesta se afla la aproximativ zece kilometri de Atlantic City, "Las Vegasul Coastei de Est", unde efectele ciclonului se fac deja simtite, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Unul dintre câinii familiei Obama a murit. Ce mesaj a transmis...
Unul dintre câinii familiei...

"Prioritatea este sa facem in asa fel incat sa salvam vieti", a declarat Barack Obama intr-un discurs sustinut la Casa Alba.

Podurile peste East River, inclusiv Brooklyn Bridge, vor fi inchise luni incepand de la ora locala 19.00 (marti, 1.00, ora Romaniei), a anuntat primarul New York-ului, precizand ca aproximativ 47.000 de persoane au ramas deja fara electricitate inainte de sosirea uraganului Sandy
.

Primarul Michael Bloomberg a adaugat ca ceea ce este mai rau abia "urmeaza sa vina", in timp ce uraganul Sandy ar urma, in opinia sa, sa provoace o crestere a nivelului apei cu pana la 3,5 metri in anumite sectoare.

"Nu mai este momentul pentru evacuare. Ramaneti acasa", a insistat el, adaugand ca este "foarte periculos" ca oamenii sa iasa din locuinte, rafalele de vant atingand intre 65 si 90 de kilometri pe ora.

Citeste si:
VIDEO Clădirea din New Orleans unde a trăit Louis Amstrong,...
VIDEO Clădirea din New...

"Metroul newyorkez are 108 ani dar niciodata nu s-a confruntat cu o catastrofa atât de devastatoare ca cea din noaptea trecuta", a declarat Joseph Lhota, director al Metropolitan Transportation Authority (MTA).

Intregul coridor de nord-est al Statelor Unite, din statul Georgia si pana la lacul Michigan, va fi lovit de Sandy. In plus, o furtuna de zapada va produce pana la un metru de zapada in muntii din West Virginia, pana miercuri dimineata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.