Un nor urias de deseuri spatiale s-a format dupa ce blocul de accelerare al unei rachete Proton-M a explodat, la jumatatea lunii octombrie, si ar putea ameninta Statia Spatiala Internationala (ISS).

"In prezent, monitorizam aproximativ 500 de deseuri formate in urma distrugerii blocului de accelerare Briz-M", a precizat aceasta sursa, adaugand ca numarul de deseuri spatiale ar putea creste si mai mult, informeaza AFP.

"Pe lista de obiecte potential periculoase (pentru ISS, n.r.) au aparut elemente noi", a adaugat aceeasi sursa.

Explozia acelui bloc de accelerare s-a produs pe 16 octombrie, potrivit Interfax. Racheta Proton-M, lansata la inceputul lunii august, a esuat in incercarea de a plasa pe orbita doi sateliti de telecomunicatii, din cauza unei defectiuni tehnice.

Acesta este unul dintre cei mai mari nori de deseuri spatiale produsi in ultimii ani, adaugandu-se altor deseuri aflate in numar mare pe orbita Terrei, un fenomen care ameninta securitatea satelitilor si a Statiei Spatiale Internationale, scrie MEDIAFAX.

Blocul Briz-M cantareste aproximativ 22,5 tone fara carburant, potrivit centrului Khrunichev, care fabrica rachetele din gama Proton. Deseurile spatiale reprezinta o problema constanta pentru ISS, care pluteste pe orbita, la o distanta de circa 414 kilometri deasupra Terrei.

Potrivit NASA, peste 21.000 de deseuri de peste 10 centimetri se afla pe orbita. Aproximativ 500.000 de deseuri spatiale au marimi cuprinse in intervalul 1-10 centimetri, iar peste 100 de milioane de deseuri spatiale au diametre mai mici de 1 centimetru.

Chiar daca aceste deseuri au marimi mici, pagubele pe care ele le provoaca in caz de coliziune pot fi relativ importante, din cauza vitezei lor orbitale foarte ridicate (8-10 kilometri/ secunda).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.