Discursul lui Tony Blair despre necesitatea schimbarii strategiei energetice a Marii Britanii a dat nastere unor energice controverse. Ideea construirii unei noi generatii de centrale electrice nucleare, mai ales, a dat nastere la numeroase miscari de protest ale grupurilor ecologiste. Care sunt insa argumentele pro si contra energiei nucleare?

Civilizatia actuala consuma cantitati enorme de energie, iar principalele surse de energie sunt combustibilii fosili, cum sunt petrolul, gazele naturale si carbunii. Acesti combustibili fosili au insa doua mari defecte. In primul rand, resursele nu sunt infinite. In al doilea dar nu ultimul rand, prin ardere, inafara de energie acesti combustibili degajeaza in atmosfera dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de sera. Numeroase tari ale lumii, printre care si Marea Britanie, au semnat deja Protocolul de la Kyoto, prin care se angajeaza sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera.

Astfel, nevoia reducerii emisiilor de dioxid de carbon, alaturi de declinul industriei extractive a carbunelui din Marea Britanie si reducerea resurselor de hidrocarburi din Marea Nordului au dus la necesitatea regandirii strategiei energetice britanice pe termen lung. Primul ministru Tony Blair a spus ca: "In jurul anului 2020, este foarte probabil ca in Marea Britanie sa asistam la inchiderea centralelor electrice nucleare si a celor care folosesc carbuni. Aceste centrale reprezinta in prezent 30% din sursele de electricitate britanice. Iar sursele de energie neconventionale nu vor putea acoperi in intregime acest procent."

Iata motivul pentru care Tony Blair a propus re-analizarea optiunii nucleare pentru Marea Britanie.
Utilizarea energiei nucleare a fost mereu un subiect controversat. Inafara de teama de accidente cum au fost cele de la Three Mile Island din Statele Unite si de la Chernobil din Ucraina, a aparut o noua sursa de neliniste. Astfel, grupurile ecologiste se tem ca centralele nucleare ar putea deveni tinte ale atentatelor teroriste.

Dar profesorul Ian Fells de la Universitatea din Newcastle spune ca energia nucleara va trebui sa joace un rol important intre resursele energetice ale viitorului, alaturi de energia eoliana si cea solara.
"In urmatorii ani vom avea nevoie de toate energiile neconventionale pe care le putem folosi, incluzand aici si energia nucleara." "Altfel ne vom trezi cu o criza energetica si nu vom putea nici indeplini obligatiile asumate prin Tratatul de la Kyoto, prin care va trebui sa reducem emisiile de dioxid de carbon cu 20%", crede profesorul Ian Fells.

Dar protestatarii ecologisti sunt ferm opusi utilizarii energiei nucleare. Roger Higman, membru al gruparii "Prietenii Pamantului" explica de ce.
"Nu ne place energia nucleara pentru ca produce deseuri care raman toxice timp de zeci de mii de ani, iar o noua generatie de reactoare, oricat ar fi de bune, va duce la dublarea volumului acestor deseuri."
"Suntem si foarte ingrijorati de faptul ca, atunci cand cautam solutii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, va trebui sa gasim o metoda care sa poata fi aplicata si de alte tari. Ori Marea Britanie e acum foarte nelinistita de programul nuclear iranian. De aceea trebuie sa gasim solutii mai sigure", spune domnul Higman.

Ecologistii ofera drept solutii alternative cresterea eficientei centralelor termoelectrice si extinderea folosirii energiei solare. Ei se pronunta si in favoarea utilizarii mai eficiente a electricitatii.
Dar suporterii energiei nucleare sustin ca, in crizele energetice din trecut, solutiile ecologistilor au mai fost vehiculate dar, in ciuda tuturor eforturilor, nimeni nu a reusit sa le puna in practica.
Guvernul britanic va prezenta noua politica energetica peste doi ani. Daca utilizarea energiei nucleare va fi printre prioritati, vom asista cu siguranta la noi si energice controverse.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.