Dezvaluirile secretelor Pactului de la Varsovia vor strica relatiile dintre Rusia si Polonia. Kazimierz Jurczak, profesor de filologie la Universitatea din Cracovia si fost consul al Poloniei la Bucuresti, explica pentru „Cotidianul” de ce se intimpla acest lucru.

Declasificarea dosarelor Pactului de la Varsovia va afecta negativ relatiile dintre Polonia si Rusia?

Ce e sigur e ca va afecta, dar cum vor reactiona rusii e greu de spus. Si asa relatiile dintre Rusia si Polonia sint foarte proaste, foarte tensionate. Practic, nimeni nu e in stare sa prevada ce se va intimpla. Se pare ca totusi ministrul Sikorski impreuna cu prim-ministrul nu s-au gindit suficient si la acest aspect. Sau cel putin nu acesta a fost motivul principal, "sa-i suparam din nou pe rusi".

Care a fost motivul principal?

E mai degraba unul de uz intern. Problema dosarelor ramine de actualitate, fie ca e vorba despre dosarele Securitatii sau despre cele ale Pactului de la Varsovia. Aspectul international nu a fost omis, dar nu el a prevalat. Pentru mine ramine clar ca rusii vor reactiona. Deocamdata insa, in cele citeva zile scurse de la aparitia acestor informatii nu au reactionat.

"Tradarea" Poloniei

S-au deteriorat relatiile ruso-poloneze dupa numirea noului guvern?

Deteriorarea dateaza mai de mult. Rusii au realizat, odata cu intrarea Poloniei in UE si NATO, ca "marele lor vecin aliat", "fratele slav aliat", care in opinia lor ar trebui sa tina cu ei, nu face asta. Lucrul acesta ii supara pe rusi, de la Putin la ultimul rus de rind. Situatia respectiva e considerata o tradare din partea Poloniei, natiunea slava avind o istorie comuna cu rusii. Desi supararea e de mai multa vreme, in ultima luna, de cind a fost investit noul guvern, s-a accentuat. A doua zi dupa investire, rusii ne anuntau ca va trebui sa creasca substantial pretul la gaz. Chestia energetica e una foarte sensibila pentru polonezi, si rusii stiu foarte bine lucrul acesta si il speculeaza. Ei isi dau foarte bine seama ca polonezii sint condamnati sa importe gazele de la ei. In plus, au blocat exportul oricaror produse agricole poloneze. Chiar daca unele firme poloneze se pare ca nu au actionat prea cinstit, reactia aceasta atit de prompta, brusca, aproape violenta, de a taia de pe o zi pe alta orice importuri agricole din Polonia, pare motivata politic.

Incalca Polonia legea internationala, declasificind documentele Pactului de la Varsovia?

Toate statele membre au semnat un protocol, pe linga celelalte acte de desfiintare a Pactului. E vorba despre un protocol, si nu despre un tratat international. Mai mult, acesta nu a fost ratificat de Polonia. In situatia asta toti juristii spun ca prevaleaza legea interna.

In plus, contextul international s-a schimbat. In ‘91 mai exista Uniunea Sovietica, acum exista doar Rusia, care o data vrea, alta data nu vrea sa fie mostenitoarea URSS. Cind ii convine vrea, cind nu-i convine, nu. Aici e buba.

Vor intra toate documentele sub lupa istoricilor de la anul?

Acolo sint 1.700 unitati de arhiva, adica 1.700 de dosare. Nu toate vor fi date publicitatii.

Cite?

Nu s-a spus. In prima instanta vor fi accesibile doar istoricilor. Cu timpul se vor da publicitatii, istoricii vor scrie. Nu stiu cit de repede se va intimpla acest lucru.

Polonia, teatru de razboi

Kazimierz Jurczak considera ca pe rusi i-ar supara cel mai mult dezvaluirea scenariului in care Polonia ar fi fost principalul teatru de razboi in caz de conflict nuclear cu NATO.

"Se pare ca lucrul principal care ii va supara e si cel care i-a suparat deja pe polonezi. Si va influenta relatiile polono-ruse. E vorba despre faptul ca in planurile elaborate de Statul Major al Pactului de la Varsovia, asta inseamna in primul rind de sovietici, se preconiza ca teritoriul Poloniei sa fie principalul teatru de razboi, in caz de conflict nuclear cu NATO. Cifrele care s-au vehiculat si asupra carora unii spun ca ministrul Sikorski a insistat prea mult au fost de circa doua milioane de victime, morti si raniti, si circa 30 de orase distruse cu bombe nucleare numai in Polonia. E o suparare si pentru Rusia. Asa cum se intimpla de obicei, ei se vor simti lezati si vor spune: "Uite, iarasi ne pun noua in circa responsabilitatea pentru tot raul". Asa cum s-au suparat si pe ucraineni, care au cerut ca evenimentele din anii ‘30, marea foamete, sa fie considerate genocid. Rusii spun: "Cum, nici vorba de genocid, toti am suferit de foame". Va fi aceeasi tactica si in acest caz. Vor spune probabil: "Polonezii ne invinovatesc pe noi de tot raul!". S-ar putea la fel de bine sa fie o reactie nula. Repet, lucrurile au ajuns destul de departe, iar relatiile sint atit de tensionate, incit, practic, nu-mi imaginez ca poate sa existe ceva care sa le deterioreze si mai mult", ne-a declarat prof. Jurczak.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.