Israelul a anuntat ca refuza sa participe la Conferinta de la Helsinki privind denuclearizarea Orientului Mijlociu, a anuntat joi purtatorul de cuvant al Ministerului israelian al Afacerilor Externe.

"Anuntul a fost facut miercuri la Viena in timpul unei reuniuni a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) de catre directorul Comisiei israeliene pentru energie nucleara, Shaul Horev", a afirmat pentru AFP Ygal Palmor.

Potrivit unor informatii prezentate de cotidianul Haaretz, Horev a justificat pozitia sa sustinand ca "situatia exploziva" din Orientul Mijlociu nu este compatibila cu participarea Israelului la aceasta conferinta prevazuta la sfarsitul lui 2012 sau inceputul lui 2013 la Helsinki si sustinuta mai ales de catre Statele Unite, scrie MEDIAFAX.

Tot potrivit Haaretz, Horev a explicat ca denuclearizarea Orientului Mijlociu ar putea fi avuta in vedere doar dupa instaurarea prealabila a relatiilor de pace si a increderii intre toate statele din regiune.

"Asta trebuie sa porneasca de la o initiativa regionala si sa nu fie rezultatul unei coercitii externe", a mai declarat Horev, potrivit aceleiasi surse.

Conferinta de la Helsinki urmeaza sa se desfasoare pe fondul tensiunilor in jurul programului nuclear iranian, Occidentul si Israelul acuzand Teheranul ca vrea sa se doteze cu arma atomica sub acoperirea programului civil, fapt dezmintit categoric de Iran.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.