Israelul a publicat in aceasta saptamana zeci de documente oficiale in legatura cu luarea de ostatici si asasinarea sportivilor israelieni la Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972, punand in discutie implicarea serviciilor de securitate si a guvernului german.

Arhivele israeliene au prezentat 45 de documente, unele special deschise cu ocazia implinirii a 40 de ani de la asasinarea a 11 sportivi israelieni de un comando de opt palestinieni, membri ai organizatiei "Septembrie Negru", transmite MEDIAFAX.

Aceste documente prezinta discutii intre Ministerele Afacerilor Externe, reuniuni ale Cabinetului israelian si ale comisiei parlamentare de afaceri externe si aparare, precum si corespondente intre responsabili germani si israelieni.

"Germanii nu au facut nici cel mai mic efort pentru salvarea de vieti, nu si-au asumat nici cel mai mic risc pentru a salva oamenii, nici pe ai lor, nici pe ai nostri", se poate citi in marturia sefului Mossad din acea vreme, Zvi Zamir, la revenirea de la Munchen.

El adauga ca germanii "au facut totul pentru a termina cu aceasta poveste, cu orice pret, pentru a nu perturba Jocurile Olimpice".

Zamir se declara exasperat de greselile politiei germane. El spune ca tragatorii de elita erau echipati cu revolvere, ca blindatele pentru salvarea ostaticilor au ajuns cu intarziere si ca politistii nu aveau lanterne pentru a urmari miscarile activistilor palestinieni in timpul noptii in care a avut loc tentativa de eliberare a ostaticilor. "Nu exista niciun plan de urmarire si niciun mijloc de a improviza un plan alternativ", a adaugat Zamir.

Anumite documente scor in evidenta si probleme in dispozitiviul de securitate israelian.

Raportul comisiei de ancheta arata o "lipsa de claritate, probleme si proceduri contradictorii", responsabil fiind considerat seful securitatii din acea vreme de la ambasada Israelului in Germania, al carui nume nu a fost dezvaluit.

Opt membri ai organizatiei palestiniene "Septembrie Negru" au patruns in cladirea delegatiei israeliene din satul olimpic, la 5 septembrie 1972, la Munchen. Ei au ucis doi sportivi israelieni si au luat alti noua ostatici, cerand in schimba eliberarea a 232 de activisti palestinieni.

Citeste si:
Noul manager al Simonei Halep, mesaj cu subînțeles după ce s-a...
Noul manager al Simonei...

Operatiunea de salvare, organziata de serviciile germane de securitate, s-a soldat cu un fiasco. Toti ostaticii au fost ucisi, la fel ca si un politist vest-german si cinci din cei opt palestinieni. Ceilalti trei activisti palestinieni au fost capturati.

Deschiderea arhivelor israeliene intervine in contextul unei polemici care a avut loc inainte de deschiderea JO de la Londra, in legatura cu posibilitatea de a onora memoria sportivlor israelieni printr-un moment de reculegere la ceremonia de deschidere a JO.

Comitetul International Olimpic a decis in cele din urma sa se tina un minut de reculegere in timpul unei ceremonii de inaugurare a zidului armistitiului olimpic, in absenta vreunei reprezentant israelian, ceea ce a provocat furia acestora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.