Reuniunea ministeriala pregatitoare a summitului islamic de la Mecca a recomandat luni suspendarea Siriei din Organizatia de Cooperare Islamica (OCI), o masura la care Iran s-a opus, fiind aliat al regimului Assad.

Intrebat despre suspendarea Siriei, secretarul general al OCI, Ekmeleddin Ihsanoglu, a raspuns afirmativ. Aceasta declaratie a avut loc cu ocazia unei reuniuni de la Jeddah, in Arabia Saudita, a ministrilor de Externe ale statelor membre OCI, in numar de 57.

"Un proiect de rezolutie a fost adoptat in majoritate absoluta" de catre participantii la reuniune, si va fi "supusa aprobarii liderilor" in timpul summitului de la Mecca, a adaugat acesta.

Reuniunea ministeriala are rolul de a pregati summitul de marti de la Mecca, principalul loc sfant al islamului, la initiativa regelui Abdallah al Arabiei Saudite, care incearca sa mobilizeze lumea musulmana in favoarea miscarii de opozitie din Siria.

Tarile musulmane sunt insa divizate in ceea ce priveste criza siriana. Iranul si-a afisat sustinerea fata de regimul sirian, in timp ce Arabia Saudita sustine rebelii in tentativa lor de a-l inlatura pe presedintele Bashar al-Assad, scrie MEDIAFAX.

Ministrul iranian de Externe, Ali Akbar Salehi, a anuntat luni opozitia Teheranului fata de o eventuala suspendare a Siriei, masura propusa la o reuniune recenta a reprezentantilor statelor membre ale OCI.

"Sunt impotriva suspendarii oricarui stat", a declarat Salehi. "Suspendarea unei tari nu ar insemna o rezolvare a problemelor. Actionand in acest mod, incercati sa ocoliti intrebarea", a adaugat ministrul, mentionand ca "tarile OCI ar trebui sa isi unifice eforturile pentru a rezolva problema intr-o maniera care ar contribui la procesul de pace, la securitatea si stabilitatea din regiune. "Nu suntem in mod clar in favoarea suspendarii unei tari din OCI", a declarat Salehi adaugand ca o astfel de masura nu ar fi conforma cu cele din Carta OCI".

El a sustinut ideea unei "intalniri intre opozitie si guvernare pentru a negocia, cu ajutorul altora, o solutie intre sirieni".

Algeria si-a aratat si ea rezervarea fata de suspendarea Siriei, potrivit unor surse. "Siria a intrat intr-un tunel intunecat si fara sfarsit", a declarat Ihsanoglu, cu ocazia deschiderii reuniunii ministrilor de Externe ai OCI.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.