Consiliul National de Tranzitie libian a transferat puterea adunarii nationale in timpul unei ceremonii istorice care a marcat prima tranzitie pasnica dupa cei 40 de ani de dictatura a lui Muammar Kadhafi.

"Redau prerogativele noastre constitutionale Congresului General National, acesta devenind reprezentantul legitim al poporului libian", a declarat presedintele Consiliului National de Tranzitie, Mustafa Abdeljalil, transferand simbolic puterea grupului celor 200 de membri ai Congresului General National (CGN), ales pe 7 iulie in timpul primului scrutin liber din Libia. Anterior, acesti 200 de membri au depus juramantul in fata presedintelui Curtii Supreme libiene.

"In acest moment CNT nu mai exista. Este dizolvat", a declarat Othman Ben Sassi, membru al Consiliului.

Ceremonia a avut loc intr-o sala luxoasa de conferinte a unui hotel din capitala Libiei. O alta sala special amenajata, din acelasi hotel, va deveni sediul CGN. Aceasta ceremonia s-a desfasurat in prezenta reprezentantilor societatii civile si a unor misiuni diplomatice in Libia, precum si a unor membri ai CNT si ai guvernarii.

"Trebuie sa alegem un presedinte in aceasta seara sau maine, pentru a evita un vid constitutional", a mentionat un membru al CGN.

Au fost luate masuri de securitate exceptionale, in special din cauza escaladarii violentelor in mai multe regiuni din aceasta tara din ultimele zile.

In timpul discursului sau Abdeljalil a salutat "primul transfer a puterii din istoria Libiei". El a recunoscut unele "erori" din timpul perioadei de tranzitie precum si intarzieri in analizarea unor dosare, in special cel al securitatii, scrie MEDIAFAX.

"Nu am putut sa garantam securitatea asa cum am fi vrut sau asa cum poporul libian o dorea", a adaugat Abdeljalil. El a anuntat ca se va pensiona si ca isi va renunta la functiile sale din cadrul CNT si al Consiliului Superior al Magistraturii, din care a facut parte in timpul regimului Kadhafi.

Citeste si:
Metodele eficiente de securitate la care să apelezi pentru casa ta
Metodele eficiente de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.