Amanarea pana la 12 septembrie a unei decizii din partea Curtii Constitutionale prelungeste criza politica si poate avea efecte asupra economiei, comenteaza presa internationala.

"Curtea (Constitutionala) din Romania il lasa suspendat pe presedinte", titreaza FINANCIAL TIMES, apreciind ca "decizia prelungeste incertitudinea politica din aceasta tara balcanica, in urma unei lupte pentru putere intre Guvern si presedinte care a provocat ingrijorari la nivel international cu privire la democratie".

FT este de parere ca aceasta amanare reprezinta totodata o "piedica pentru investitori, care sperau ca criza politica a fost solutionata in urma neatingerii pragului de validare a refrendumului de duminica, chiar daca 88% dintre alegatorii prezenti la vot au spus ca Basescu trebuie sa plece". Anterior, incertitudinea a scazut valoarea leului in raport cu euro si dolarul, mai noteaza publicatia, potrivit MEDIAFAX.

Va ramane Basescu in functie, se intreaba THE ECONOMIST intr-un material intitulat "Lupta intre Basescu si Ponta continua", in care apreciaza ca "Ponta are un apetit redus pentru coabitare", amintind ca "manevrele coalitiei (guvernamentale) de a scapa de Basescu au alarmat celelalte state UE", iar "economia Romaniei ramane fragila".

Amanarea luarii unei decizii asupra validitatii referendumului de destituire a presedintelui "prelungeste criza care pune la incercare tanara democratie din fostul membru al blocului sovietic", comenteaza WALL STREET JOURNAL. Despre "prelungirea crizei care zguduie tara de peste o luna" scrie si publicatia franceza LES ECHOS in editia electronica, int-un material intitulat "Romania ramane in incertitudine cu privire la destituirea presedintelui".

"O speranta pentru Victor Ponta?", titreaza publicatia L'HUMANITE, care scrie ca "referendumul ar fi urmat sa fie invalidat din cauza slabei mobilizari pentru atingerea pragului de 50%", dar "s-a soldat cu o victorie pentru premierul de centru-stanga din cadrul USL Victor Ponta, avand in vedere ca 87% dintre votantii prezenti (la urne) si-au exprimat dorinta ca Basescu sa plece de la putere".

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.