Oficialii americani lucreaza la planuri pentru eventualitatea prabusirii Guvernului sirian, concentrandu-se in special asupra armelor chimice pe care Siria se presupune ca le poseda si le-ar putea utiliza.

Exista suspiciunea ca presedintele sirian Bashar al-Assad ar putea sa utilizeze armele chimice impotriva fortelor opozitiei si civililor, subliniaza publicatia. In acest context, oficiali din cadrul Pentagonului au discutat cu oficiali israelieni din domeniul apararii daca ar fi oportun ca Israelul sa intervina pentru a distruge depozite siriene de armament, au declarat doi oficiali din cadrul administratiei. Washingtonul nu promoveaza un asemenea atac, au subliniat ei, din cauza riscului de a-i oferi lui al-Assad oportunitatea sa ralieze o sustinere impotriva ingerintei Israelului.

Annan catre Putin: Criza din Siria a atins un punct critic!

Potrivit publicatiei americane, in culise, planurile administratiei au ajuns deja la etapa a ceea ce este de facut dupa asteptata prabusire a Guvernului al-Assad si cum ar putea sa arate o asemenea prabusire. In disperarea sa, al-Assad ar putea utiliza arme chimice pentru a opri revolta, posibilitate care produce o "ingrijorare uriasa", au declarat oficialii citati.

Bashar al-Assad ar fi fost ranit in atentatul de la Damasc

Este necesar ca administratia Obama sa acorde atentie posibilitatii ca arsenalul controlat de al-Assad, inclusiv armele chimice, sa ajunga la teroristi, inclusiv Al-Qaida, un risc care se afla in centrul preocuparilor Guvernului american, potrivit lui Robert Malley de la International Crisis Group. "Guvernul (sirian) se poate prabusi. Dar cum va arata aceasta prabusire? Se poate prabusi la Damasc, dar nu si altundeva; se poate narui in alte zone, dar nu si in cele alawite - exista numeroase scenarii", a declarat Malley, potrivit MEDIAFAX.

Occidentul da un ultimatum de 10 zile Damascului

Totodata, in afara de a incerca sa opreasca Guvernul al-Assad sa utilizeze arme neconventionale, este necesar ca Statele Unite sa se asigure ca minoritatea alawita, din randul careia provine presedintele si caruia ii este loiala, sa nu fie masacrata in absenta protectorului ei, mai scrie New Tork Times. Publicatia adauga ca Barack Obama este criticat in Congres de catre republicani care sustin o interventie militara americana in Siria si de catre rivalul sau in alegerile prezidentiale de la 6 noiembrie, Mitt Romney, care a declarat ca el ar inarma opozitia siriana.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.