Un proiect de rezolutie inaintat miercuri la ONU de catre occidentali acorda zece zile regimului sirian pentru incetarea de a utiliza armele grele in orasele rebele din Siria.

Proiectul prevede faptul ca daca autoritatile siriene nu respecta "in termen de 10 zile" adoptarea acestui text, Consiliul de Securitate "va impune imediat masurile prevazute de Articolul 41 din Carta ONU". Acest articol prevede sanctiuni diplomatice si economice, precum un embargou, fara insa a se recurge la o interventie militara pentru a forta o tara sa adopte deciziile ONU.

In paragraful 5, proiectul cere Damascului sa inceteze trimiterea de trupe catre orase si utilizarea de arme grele, conform planului de pace al mediatorului Kofi Annan. Trupele guvernamentale, si armele lor grele, trebuiesc retrase din orase si din vecinatatile acestora.

Sanctiunile vor fi puse in aplicare daca autoritatile siriene "nu respecta in totalitate" specificatiile acestui paragraf 5 in termen de zece zile.

Proiectul Rusiei pentru solutionarea crizei siriene nu prevede sanctiuni

Textul cere celor doua tabere, atat puterii cat si opozitiei, sa aplice urgent si in totalitate planul Annan, insemnand, printre altele, "incetarea imediata a tuturor violentelor", precum si demararea procesului de tranzitie politica definit in timpul reuniunii de la Geneca a Grupului de Actiune in Siria, din 30 iunie, scrie MEDIAFAX.

Rezolutia "prelungeste mandatul Misiunii de Supervizare a ONU in Siria (MISNUS) cu o durata de 45 de zile, pe baza recomandarilor" secretarului general al ONU, Ban Ki-moon. Acesta a mai propus si reducerea numarului de observatori militari (in prezent de aprocimativ 300), precum si acordarea unui rol mai politic misiunii ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.