Rusia a prezentat marti partenerilor sai din Consiliul de Securitate un proiect de rezolutie care propune prelungirea mandatului Misiunii de Supervizare a ONU in Siria (MISNUS), fara a evoca amenintarea cu sanctiuni.

Aceasta initiativa a intervenit cu ocazia unui raport a misiunii pe care mediatorul international Kofi Annan trebuie sa il prezinte in fata Consiliului, cu zece zile inainte de expirarea mandatului MISNUS. In aceasta misiune sunt angrenati aproximativ 300 de observatori militari neinarmati.

Rezolutia "vizeaza sustinerea eforturilor lui Kofi Annan si a planului sau de pace", a declarat reprezentantul adjunct al Rusiei la ONU, Igor Pankin.

Proiectul prevede prelungirea cu inca trei luni a mandatului MISNUS. Pankin a precizat ca el sustine propunerea secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, aceea de a reduce numarul observatorilor militari si de a acorda misiunii un rol mai politic.

Occidentalii au cerut sa se puna o presiune mai mare pe guvernarea siriana pentru ca aceasta sa respecte planul Annan, ei urmand sa refuze propunerea rusa, potrivit unor diplomati. Europenii si americanii preconizeaza o rezolutie bazata pe Capitolul 7 din Carta ONU, aplicandu-se in acelasi timp in mod obligatoriu planul Annan, amenintand cu impunerea de sanctiuni, scrie MEDIAFAX.

"Rezolutia noastra nu se bazeaza pe Capitolul 7", a mentionat Pankin.

Rusia si China, tari cu drept de veto, au blocat in doua randuri tentativele Consiliului de a impune sanctiuni regimului lui Bashar al-Assad.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.