Romania se confrunta cu critici fara precedent din cauza suspiciunilor privind incercarile noului sau Guvern de a slabi echilibrul puterilor.

In timpul vizitei sale la Bruxelles, premierul roman Victor Ponta le-a declarat liderilor UE ca tot ce a facut Guvernul sau respecta Constitutia tarii, promitand insa sa revina asupra unor decizii daca acestea incalca standardele Uniunii.

UE l-a somat pe Ponta: Guverul trebuie sa respecte independenta justitiei

"Romania nu va fi un nou caz de ingrijorare pentru partenerii sai europeni", a declarat el in cadrul unei conferinte de presa sustinute alaturi de liderul Partidului Socialistilor Europeni (PES), fostul premier bulgar Serghei Stanisev.

Rugat de EurActiv sa comenteze calitatea democratiei in Romania, Ponta a declarat ca majoritatea informatiilor sunt incorecte, dar a admis ca exista o problema.

"Aveti dreptate, sunt persoane numite politic si poate ar trebui sa (consolidam) in Constitutie stabilitatea functiilor care nu sunt numite politic. Prin urmare, sunt de acord cu dumneavoastra ca un fel de conventie nationala si schimbarea Constitutiei, pentru ca aceasta sa exprime foarte clar care sunt functiile politice si care nu, vor ajuta democratia", a declarat el, potrivit MEDIAFAX.

EurActiv l-a intrebat pe Stanisev, fost premier al Bulgariei, daca se teme ca tara sa ar putea fi impiedicata sa adere la Schengen din cauza tensiunii politice actuale cu Romania. Acesta a raspuns ca exista reguli si criterii clare pentru aderarea la Schengen, care sunt indeplinite in prezent de Romania si Bulgaria.

"Nu este democratic, nu este corect si nici consecvent sa adaugi orice alte conditii politice sau de alt fel", a declarat Stanisev.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.