ZIUA va prezenta ieri cele mai mari probleme ale romanilor din Ucraina in relatia lor cu autoritatile acestei tari, atragand atentia asupra actiunilor oficialilor ucraineni de distrugere a identitatii romanesti din Ucraina si de necesitatea implicarii active a noii Administratii de la Bucuresti in favoarea comunitatilor romanesti de langa granita. Astazi va prezentam cele mai mari nemultumiri ale milioanelor de romani din Republica Moldova - cel de-al doilea stat romanesc - enumerate in documentul trimis redactiei de Societatea Culturala Tinutul Herta, sub semnatura presedintelui acesteia, prof. dr. doc. Ion Gherman. Rusificarea Basarabiei este poate cea mai grava problema pe care o reclama romanii din aceasta regiune, iar basarabenii se bazeaza pe o implicare mai activa a noilor autoritati de la Bucuresti pentru pastrarea identitatii nationale a romanilor din Republica Moldova. Reamintim ca noul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a promis stabilirea unei relatii speciale cu Republica Moldova, subliniind ca Romania are obligatia sa-i trateze pe moldoveni ca pe buni romani. Intertitlurile apartin redactiei. (D.E.)

"Din pacate, avem cu totii de suportat la Rasarit si de pe urma conducatorilor comunisti ai basarabenilor, fostii nostri conationali care traiesc astazi in Republica Moldova. Incercam sa aratam aceasta tot pe scurt prin lista ce urmeaza, o lista ce ar putea fi incompleta, asupra masurilor anti-romanesti, preconizate de presedintele comunist al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

- Desi Mitropoliei Basarabiei, dupa mai multi ani de denigrari si persecutii, prin Consiliul Europei de la Strasbourg, i s-a acordat dreptul ce i se cuvine in cadrul Republicii Moldova, totusi, intampina si astazi destule greutati din partea oficialitatilor comuniste.

- Multe dificultati le intampina si jurnalistii protestatari de la Teleradio-Moldova, care, cu toate riscurile si umilintele la care au fost supusi de peste patru luni, lupta, nu pentru locurile de munca ce le-au pierdut, ci pentru dreptul acestei institutii de a-si exprima libera opiniile. (...)

- Incercarea evidenta de rusificare a Republicii Moldova, prin impunerea limbii ruse ca a doua limba oficiala in administratie, educatie, jurisprudenta, denumirea localitatilor, strazilor, institutiilor, etc., desi aceasta este vorbita de putin peste 10% din cei care locuiesc in aceasta zona.

"Moldovenismul"concept stalinist

- Pentru sustinerea "moldovenismului" de origine stalinista, s-a adoptat la Chisinau si masura de a se studia Istoria Moldovei si Istoria literaturii moldovenesti, in locul Istoriei Romaniei si respectiv a Istoriei literaturii romane.

- Tot pe aceasta linie s-a asezat si incurajarea unor pseudolingvisti de la Chisinau de a intocmi un Dictionar Moldovenesc-Romanesc, pe care academicianul Eugen Simion, presedintele Academiei Romane, il considera drept o "aberatie provocatoare si o prostie propagandistica" si care, dupa Ion Barbuta, directorul Institutului de Lingvistica de pe langa Academia de Stiinte a Republicii Moldova, este "o absurditate si o falsificare a realitatilor lingvistice".

- O evidenta atitudine anti-romaneasca o demonstreaza si faptul ca presedintele Voronin a cerut sa fie modificat rezultatul unui recensamant mai recent, din care reiesea ca o proportie mare a celor care traiesc intre Prut si Nistru, considera ca limba romana le este limba materna si ca ei sunt romani.

- Nu mai putin demonstrativa sub acest raport este si adoptarea sub forma de lege organica a unor idei mai noi, dupa care, printre altele, romanii din Republica Moldova nu ar reprezenta decat a sasea minoritate, desi, asa dupa cum bine se stie, ei au constituit intotdeauna o proportie ce trecea de 70% - 80%.

- In concluzie, din toate acestea rezulta ca presedintele comunist Voronin, daca a inteles ca federalizarea este impotriva intereselor cetatenilor Republicii Moldova si cu intarziere a stopat-o, in schimb nu a inteles si nu intelege ca oranduirea comunista si totalitarismul nu sunt pentru romanii dintre Prut si Nistru si ca locul micului stat moldovenesc este nu in Comunitatea Statelor Independente, ci prin Romania sau alaturi de Romania, in Comunitatea Europeana. Ar fi o cale de a-i scapa pe moldoveni de comunism, boala grea de care sufera si care este principala cauza a confuziei si starii de degradare si saracie in care sunt obligati sa traiasca.

Bucurestiul trebuie sa intervina

Toate acestea ne fac si pe noi, cei de astazi, sa credem ca dezamagirea si disperarea pe care unele comunitati romanesti din cele amintite le traiesc, nu vor duce la disparitia lor, asa cum poate o doresc unii.

Este insa dureros si cu totul regretabil faptul ca nici in ultimii 15 ani politicienii si diplomatii nostri n-au facut tot ce trebuie pentru fratii nostri de peste granite, mai ales ca de instrainarea unora dintre ei suntem si noi vinovati. (...)"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.