Franta, Marea Britanie, Germania si Suedia au facut apel la adoptarea unui tratat international pe tema comertului cu arme conventionale.

"In luna iulie va trebui sa indeplinim acest angajament elaborand de comun acord un tratat solid, eficace si constrangator din punct de vedere juridic pe tema comertului cu arme", scriu ministrii de Externe francez Laurent Fabius, britanic William Hague, german Guido Westerwelle si suedez Ewa Bjorling.

"A sosit timpul sa obtinem un nou rezultat", adauga ministrii intr-o tribuna publicata de Liberation si The Guardian, chiar in momentul in care incepand de luni la New York, statele membre ONU incearca sa elaboreze un prim tratat international care sa reglementeze comertul cu arme conventionale.

"In marea lor majoritate, statele membre ONU au facut dovada unei dorinte reale de a rezolva problemele pe care le ridica un comert nereglementat cu arme clasice", apreciaza oficialii.

"Consideram ca un tratat privind comertul cu arme trebuie sa cuprinda toate tipurile de arme clasice, prin aceasta intelegandu-se in special arme usoare si de calibru mic, toate tipurile de munitie si tehnologiile asociate lor".

Majoritatea statelor recunosc necesitatea reglementarii pietei uriase a armelor conventionale, evaluata la 70 de miliarde de dolari anual, dintre care 40% pentru Statele Unite. Dar unele, printre care si Rusia (care a vandut in 2011 echipamente militare in valoare de 13,2 miliarde de dolari), prefera sa insiste pe lupta impotriva traficului de arme, spre deosebire de comertul legal, scrie MEDIAFAX.

Potrivit unui document de lucru al ONU, India - cel mai mare importator de arme la nivel mondial -, Pakistan, Japonia sau Arabia Saudita insista mai mult pe "dreptul legitim la aparare", adica libertatea unui stat de a-si dota fortele de securitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.