Ciprul va prelua incepand de la 1 iulie presedintia semestriala a Uniunii Europene.

"Ceea ce este important pentru Cipru nu este atat sa arate ca poate sa organizeze un asemenea eveniment, ci sa dovedeasca faptul ca poate face acest lucru la fel de bine ca orice alt stat membru al Uniunii", declara pentru AFP purtatorul de cuvant al presedintiei cipriote Costas Yennaris.

Membra UE din mai 2004 si a zonei euro din ianuarie 2008, aceasta tara, care are aproximativ 800.000 de locuitori, este statul membru situat in cel mai estic punct al Uniunii, iar tarmurile sale se afla la aproximativ 100 de kilometri de Siria si Liban.

Dupa aproape 40 de ani, o "linie verde" de demarcatie, asigurata de ONU, desparte in continuare comunitatile turca si greaca.

Numai Turcia recunoaste Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN), proclamata in partea ocupata. Ciprul, locuit de cipriotii-greci, este singura entitate recunoscuta la nivel international.

Negocierile in vederea unei reunificari a insulei se afla intr-un punct mort, chiar daca una dintre conditiile impuse inaintea aderarii la UE era ca insula sa fie reunificata. Ankara a anuntat deja ca refuza orice contact cu presedintia UE atat timp cat va fi exercitata de Cipru, evocand chiar un "plan B" dupa 1 iulie, in fata blocarii negocierilor, scrie MEDIAFAX.

"Exista un pericol ca problema impartirii Ciprului sau aplicarea unui plan B turc sa destabilizeze presedintia (UE), insa Ciprul vrea sa arate ca este un membru eficient al Uniunii", subliniaza Hubert Faustmann, un profesor de istorie si stiinte politice de la Universitatea Nicosia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.