Organizatia Natiunilor Unite a refuzat invitatia de a vizita centrul american de detentie de la Guantanamo, din Cuba, din cauza ca oficialii ONU nu vor putea discuta in particular cu detinutii.

Cateva sute de persoane banuite de comiterea unor acte de terorism sunt retinute la Guantanamo, iar o serie de organizatii non-guvernamentale banuiesc ca unii detinuti ar fi fost maltratati.

Printre chestiunile pe care reprezentantii ONU ar fi dorit sa le clarifice figureaza si acuzatiile portivit carora SUA i-ar fi trimis pe unii dintre captivi in tari unde au fost torturati.

Manfred Nowak , raportor al Natiunilor Unite, a declarat ca discutiile particulare cu detinutii reprezinta o conditie minimala in vederea unei vizite - in caz contrar, acestia n-ar spune niciodata adevarul.

Reprezentantii Organizatiei Natiunilor Unite ar fi trebuit sa viziteze Guantanamo la inceputul lunii decembrie, daca li s-ar fi permis sa discute in particular cu detinutii. ONU a asteptat raspunsul de la Washington pana astazi. Raspunsul a fost NU.
In aceste conditii, reprezentantii ONU, printre care specialisti in tortura si in retineri arbitrare au anuntat ca anuleaza vizita. Ei spun ca Statele Unite nu au acceptat conditiile pentru o evaluare credibila si obiectiva a situatiei.

Rumsfeld: multi au laudat conditiile de la Guantanamo
Ministrul Apararii din Statele Unite, Donald Rumsfeld, a replicat ca voluntarii de la Crucea Rosie care au vizitat centrul de detentie de la Guantanamo au laudat conditiile de aici.

"Ei intotdeauna se plang de rele tratamente si veti continua sa auziti astfel de plangeri. Dar, daca veti intreba membri ai Camerei sau ai Senatului, jurnalisti sau membri ai Comitetului International al Crucii Rosii, toata lumea va lauda conditiile de aici" - a declarat ministrul american al apararii, Donald Rumsfeld.

'Transferul' catre centre de tortura - o practica, o amenintare?

Moazem Begg, cetatean britanic care a fost detinut la Guantanamo Bay, a declarat la BBC ca atat el, cat si alti detinuti, au fost amenintati cu asa-numitul "transfer".

"Am fost amenintat cu acest transfer in timpul unui interogatoriu facut de oameni ai CIA-ului, FBI-ului si contrainformatiilor militare. Mi-au spus ca voi fi trimis in Egipt, mai exact la Cairo, unde o sa vorbesc in numai doua ore, asa cum au patit si altii, iar americanii nu vor fi decat observatori, nu vor lua parte la nici un act de tortura, fiindca e impotriva principiilor lor etice."

Dl Begg a declarat ca a fost supus si torturii psihologice

"Mi-au spus sa ma grabesc sa ma recunosc vinovat de orice acuzatie mi se aduce. Si, pana la urma, am zis: "da". Dar ceea ce m-a facut pe mine, unul, sa cedez, de fapt, au fost niste tipete de femeie, pe care le auzeam din celula de alaturi, la Bagram, in Afganistan, si despre care am fost facut sa cred ca erau ale sotiei mele, torturate."

La baza Guantanamo Bay, din Cuba se afla cateva sute de persoane banuite de comiterea unor acte de terorism, fara a fi fost trimise in judecata. Majoritatea arestarilor au avut loc dupa incheierea ofensivei americane din Afganistan, la sfarsitul lui 2001.
Reprezentantii ONU spun ca, chiar daca nu vor vizita baza americana, vor intocmi pana la sfarsitul acestui an un raport pe baza declaratiilor martorilor oculari.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.