Drepturile persoanelor cu handicap mental nu sunt respectate, in pofida legislatiei internationale existente adoptata de catre tarile Uniunii Europene.

"Ramane mult de facut pentru ca drepturile celor aproximativ 80 de milioane de persoane cu handicap (fizic si mental) din Europa sa fie respectate", a deplans directorul FRA, norvegianul Morten Kjaerum, citat intr-un comunicat.

"Respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu handicap acuza intarzieri in privinta garantiilor juridice, mai ales de cand masurile de austeritate incep sa isi faca simtite efectele"
, a adaugat el.

Cele doua rapoarte, prezentate in cursul unei conferinta de presa la Copenhaga joi si vineri, indeamna la favorizarea insertiei acestor persoane in societate, mai degraba decat la plasarea lor in institutii, a subliniat FRA in comunicat, denuntand excluderea si stigmatizarea la care sunt supuse persoanele care sufera de tulburari mentale, conform MEDIAFAX.

"In vederea unei vieti autonome de buna calitate, masura neplasarii in institutii trebuie sa fie insotita de o reforma a politicii sociale" in materie de sanatate, invatamant si oferirii de locuri de munca, precizeaza FRA, pe baza unui studiu consacrat autonomiei, efectuat in noua tari UE.

Conform acestui raport, persoanele cu handicap mental nu au perspective reale in gasirea unui loc de munca, lucru care le face dependente de ajutoarele publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.