Sunt peste tot - in cosmetice, covoare, jucarii. Substantele chimice sunt pretutindeni, dar multe pot fi toxice. Problema e ca majoritatea zecilor de mii de substante chimice utilizate pe scara larga in lumea moderna n-au fost inca testate.

Parlamentul European a aprobat un proiect de lege care le cere firmelor sa testeze si inregistreze circa 30 de mii de componente chimice la o noua agentie europeana.

Societatile vizate sustin ca aceste prevederi le-ar putea obliga la concedieri si ca aplicarea lor ar putea costa pana la 6 miliarde de dolari. Statele membre pot depune amendamente inainte ca proiectul sa intre in vigoare.

Substante periculoase - obiecte aparent inofensive

Intr-un supermarket belgian, o clienta admira o tigaie de teflon si o cumpara. Dar, pe viitor, tigaia ar putea fi insotita de un avertisment sau chiar facuta din altceva, deoarece una din substantele chimice din teflon poate duce la probleme glandulare si cancer al vezicii biliare.

Asemenea substante trec in organismul uman si raman acolo, dupa cum a dovedit organizatia pentru protectia mediului WWF, facand analiza sangelui la 11 familii din diverse tari europene.

Fiecare dintre cei testati avea in sange un cocktail de circa 60 de chimicale diferite. Unele substante, precum DDT-ul, folosit odata pe scara larga si in Romania, nu mai sunt utilizate in Uniunea Europeana de 30 de ani, dar au fost inca gasite in sangele persoanelor mai in varsta.

Copiii si adolescentii, precum finlandeza Maria Korpela, s-au dovedit a fi si mai contaminati dacit parintii si bunicii lor.

"Nu stiam nimic despre chimicale, spune Maria, dar acum sunt chiar ingrijorata si as vrea sa se schimbe ceva".

Karl Wagner, care conduce campania WWF pentru a elimina toate chimicalele toxice, precizeaza: "99 la suta din substantele aflate in jurul nostru nu sunt testate cum trebuie". De aceea, spune el, avem nevoie de o legislatie europeana consecventa in acest domeniu.

Ce se petrece cu industria chimica?

Dar industria chimica este cruciala pentru Uniunea Europeana, cel mai mare exportator de produse chimice din lume. De ea depind, direct sau indirect, 5 milioane de locuri de munca, intr-un moment cand somajul e ridicat in multe tari europene.

Deci legea trebuie sa stabileasca un echilibru delicat intre ingrijorarile consumatorilor si ecologistilor si cele ale industriasilor, care se plang ca testarea si inregistrarea unui singur produs chimic, evaluata la sute de mii de euro, va costa prea mult.

Parlamentarii si comisarii europeni au fost tinta unui lobby puternic de ambele parti. Trevor Tarring este unul din cei care-a batut la multe usi pe la Bruxelles, in numele unui asociatii putin cunoscute, reprezentand firmele care importa sau proceseaza metale rare. Cadmiu sau cobalt, ele sunt utilizate pe scara larga, de la avioane la proteze. Dl Tarring spune ca sunt greu de inlocuit si ca multe firme risca sa se inchida.

"Ar putea disparea multe locuri de munca din Europa, care vor fi probabil exportate in China sau India unde, evident, nu exista asemenea legi stricte", crede dl Tarring.

Impact intercontinental

Proiectul, dezbatut atatea luni de zile la Bruxelles, poate avea un impact cu mult dincolo de granitele Europei, afectand relatiile Uniunii cu partenerii sai cei mai saraci.

Tarile africane, dintre care multe depind de industria miniera, se tem ca nu vor putea acoperi costurile si ca o crestere a somajului ar putea duce la tulburari sociale. Ambasadorul Africii de Sud la UE Jerry Matjila mi-a explicat: "Jumatate din exporturile noastre merg in Uniunea Europeana, deci aproape 10 miliarde de euro pe an. Temerea noastra e ca am putea pierde anual 2 miliarde daca legea privind substantele toxice va fi aplicata, ceea ce va fi devastator pentru programele noastre sociale, de combatere a analfabetismului si maladiei SIDA", mi-a spus ambasadorul.

Uniunea Europeana va oferi probabil partenerelor sale mai sarace ajutoare financiare si expertiza. Noile tari membre, precum Polonia, care au o industrie chimic importanta, au inceput si ele sa evalueze cat le va costa noua lege.

Dar chiar aprobata de Parlamentul European, legea mai are de trecut un hop. Germania, care are cel mai mare sector chimic din Europa, a cerut o pasuire pana la votul final, pentru a da noului guvern de la Berlin mai mult timp sa examineze schimbarile propuse.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.