Un atac cibernetic complex si tintit care a colectat date din tari ca Israelul si Iranul a fost descoperit de catre cercetatori.

Compania Kaspersky Labs, cu sediul la Moscova, a apreciat ca in spatele atacului se afla un stat, adaugand ca nu este sigura de originale exacte ale acestuia. Expertii ei au descris Flame drept "una dintre cele mai complexe amenintari descoprite vreodata". Cercetari asupra atacului au fost efectuate impreuna cu Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor din cadrul ONU. Cercetatorii investigau o alta amenintare din partea unui program malware, cunsocut sub numele de Wiper, care se pare ca stergea date de pe calculatoare in vestul Asiei.

In trecut, programe malware tintite - ca Stuxnet - au vizat infrastructura nucleara a Iranului. Altele, ca Duqu, au avut obiectivul de a infiltra retele cu scopul de a fura date. Aceasta noua amenintare pare sa nu cauzeze pagube fizice, ci sa colecteze cantitati uriase de informatii sensibile, a precizat Vitali Kamluk, expertul-sef pentru malware de la Kaspersky. "Odata ce sistemul este infectat, Flame incepe un set complex de operatii, inclusiv detectarea traficului retelei, realizarea unor capturi de ecran, inregistrarea conversatiilor audio, interceptarea tastaturii si asa mai departe", a spus el, potrivit MEDIAFAX.

Peste 600 de tinte specifice au fost atacate, a continuat Kamluk, variind de la indivizi, afaceri, institutii academice si pana la sisteme guvernamentale. Echipa de actiune la nivel national in caz de urgenta cu privire la computere a Iranului a postat o alerta de securitate in care afirma ca Flame este responsabil pentru "incidente recente de pierdere masiva de date" in tara. Numai codul programului malware are marimea de 20 de mega biti, de aproximativ 20 de ori mai mare decat al virusului Stuxnet. Cercetatorii au declarat ca ar putea fi nevoie de cativa ani pentru a fi analizat.

Kamluk a mai spus ca marimea si gradul de sofisticare al Flame sugereaza ca nu este vorba despre munca unor infractori in domeniul cibernetic, parand mai degraba sustinuta de un Guvern, fiind vorba de un atac extrem de avansat.
Este mai degraba o unealta de compilare de diferite coduri ce stau la baza unor arme, decat despre o unealta unica. Acesta poate fura orice, de la amprentele tastelor pe care le apesi, pana la ce ai pe monitor si ceea ce se vorbeste langa calculator. Este prevazut cu caracteristici neobisnuite de furat date, inclusiv prin orice dispozitiv Bluetooth pornit.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.