Este vorba despre prima dintre cele patru etape care vor conduce la instalarea completa a sistemului de aparare antiracheta, la orizontul anilor 2018-2020.

"Sa ne apararm impotriva rachetelor este indispensabil. Ne confruntam cu amenintari reale", a declarat secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen inainte de deschiderea summitului Aliantei Nord-Atlantice, care se desfasoara pana luni la Chicago.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca, in urma deciziei luata de NATO de operationalizare a primei faze a scutului antiracheta, cel putin sudul Romaniei este protejat antibalistic.

Scutul antiracheta, problematic pentru Europa si Rusia

Acest proiect este puternic criticat de catre Rusia, care il considera o amenintare la adresa securitatii sale si cere sa fie asociata sistemului sau, in caz contrar, sa primeasca garantii ca acesta nu va viza capacitatea sa de disuasiune nucleara.

Alianta Nord-Atlantica incearca sa convinga Moscova ca ea nu considera Rusia drept o amenintare, spre deosebire de Iran sau de alte tari dotate cu rachete balistice, scrie MEDIAFAX.

Comandat de la baza Ramstein (Germania), scutul va fi compus dintr-un radar ultraputernic instalat in Anatolia (Turcia), rachete de tip SM-3 instalate la bordul unor fregate de tip Aegis stationate in Mediterana si din interceptori instalati in Romania si Polonia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.