La 50 de kilometri de Cernobil, in localitatea Slavutich, urmasii si supravietuitorii tragediei au aprins lumanari la monumentul celor rapusi de radiatii.

Pe 26 aprilie 1986, ora 01:23 AM, in Ucraina, Reactorul numarul 4 al uzinei nucleare de la Cernobil era zguduit de doua explozii.

Un imens nor radioactiv strabatea partea europeana a Rusiei, Europa de Est, Scandinavia, Marea Britanie, ajungand chiar pana la partea de est a SUA.

Urmarile exploziilor au fost dramatice: peste 200 de mii de oameni au fost grav afectati de radiatii, 25 de mii dintre acestia au murit iar de-a lungul anilor, mutatiile genetice au inceput sa para in randul oamenilor si animalelor atat in zona din apropierea tragediei cat si la mii de km distanta.

Cernobil, transformat in subiect de film de groaza

Astazi, la 26 de ani de la nenorocire, regiunea napadita de vegetatie si de animale salbatice, a devenit un punct de atractie turistica. Zeci de mii de turistii platesc 120 de euro pentru a patrunde intr-un spatiu in care radiatiile inca depasesc de 35 de ori limita normala.

Ucraina va revitaliza zona Cernobil

In Romania, la cateva zile de la explozie, pe 1 mai 1986,incep sa se inregistreze valori depasite ale radioactivitatii. Orasele cele mai afectate erau Tulcea, Galati, Suceava, Iasi si Targu Mures. Autoritatile au reactionat cu intarziere, presedintele Nicolae Ceausescu hotarand sa convoace o sedinta a Comitetului executiv al Partidului Comunist Roman abia la patru zile de la accident, conform ziare.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.