Socialistul Francois Hollande a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta cu 28,4-29,3 la suta din voturi, urmat de Nicolas Sarkozy cu 25,5-27 la suta, cei doi urmand sa se confrunte in turul al doilea, la 6 mai, potrivit estimarilor publicate la inchiderea urnelor.

Pentru cel de-al doilea tur, socialistul pare ca va putea conta pe voturile stangii radicale si ale ecologistilor, in timp ce rezervele de voturi pentru presedintele in exercitiu sunt mai mici.

Hollande, in fruntea preferintelor electoratului francez

Potrivit presedintelui Partidului Socialist, Martine Aubry, "aceasta este o dezavuare teribila" a presedintelui in exercitiu
, informeaza MEDIAFAX.

Candidata extremei-dreapta, Marine Le Pen, se claseaza pe locul al treilea, cu 18,2-20 de procente, potrivit estimarilor, fiind urmata de reprezentantul stangii radicale, Jean-Luc Melenchon (10,8-11,7 procente) si centristul Francois Bayrou (8,5-9,1 la suta).

Marine Le Pen a adus astfel extrema-dreapta din Franta la un nivel pe care nu l-a mai atins niciodata pana in prezent, ceea ce i-ar putea permite sa influenteze mai mult turul al doilea. Vicepresedintele Frontului National, Louis Aliot, s-a declarat "foarte multumit" de acest prim tur.

Potrivit institutelor de sondaje, nici unul dintre ceilalti candidati nu a atins 5 procente, ecologista Eva Joly obtinand intre 2 si 2,2 la suta.

Acest rezultat este cu atat mai semnificativ cu cat francezii au votat in numar mai mare decat se preconiza in acest prim tur, dominat de criza economica. Rata de participare a fost de peste 80 la suta, conform institutelor de sondaje, mai putin decat in 2007 (83,77 la suta), dar net superioara celei din 2002 (71,6 la suta).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.