Pe masura ce primul tur al alegerilor prezidentiale franceze se apropie, candidatii isi promoveaza cu tot mai multa agresivitate principalele teme din programul de guvernare.

Conform sondajelor de opinie, principalele subiecte pe care francezii le vor abordate de cei care candideaza la prezindetiale sunt educatia, somajul, imigratia, securitatea si politica europeana, conform gandul.

Care este impactul principalelor teme de campanie pentru Romania:

Imigrantii


Migratia a fost unul dintre punctele de interes pentru Sarkozy,
el amenintand ca Franta va parasi spatiul Schengen daca nu se vor rezolva problemele imigrantilor ilegali.

Romania trebuie sa demonstreze si ea ca poate controla granita estica a spatiului Schengen. Franta isi va inchide granitele pentru romani si bulgari daca Sarkozy castiga un nou mandat.

Francois Hollande a propus crearea unor tabere pentru romii din Romania.

Somajul si educatia

Hollande doreste introducerea unei dezbateri anuale in Parlament pentru a stabili numarul muncitorilor imigranti. El a promis ca va controla munca la negru si ca va crea 60.000 de noi locuri de munca in educatie, lucru de care ar putea beneficia si studentii romani din Franta.

Sarkozy anunta inasprirea conditiilor de acordare a ajutoarelor de somaj, aceasta decizie putand sa afecteze romanii care lucreaza sau intentioneaza sa lucreze in Franta.

Economie si politica externa

Retrogradarea Frantei cu o treapta de Standard&Poor’s a daunat imaginii politicilor economice liberale pe care le-a promovat Nicolas Sarkozy.

Francois Hollande propune suprataxarea celor mai bogati si renegocierea pactului fiscal european, pe care Romania l-a semnat impreuna cu alte 24 de state membre UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.