Financial Times atrage atentia ca aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen poate sa fie nociva imigrantilor.

La sfarsitul acestei saptamani, Comisia Europeana va inainta planul sau de reforma pentru spatiul Schengen.

Dar propunerile sale nu includ ce se va intampla cu Bulgaria si Romania, cei doi membri ai UE care doresc sa adere la spatiul Schengen, dar care nu au inca unda verde de la statele membre, relateaza cotidianul britanic Financial Times.


Ambele tari au indeplinit cerintele pentru a fi parte a spatiului Schengen, dar Franta si Germania considera ca amploarea coruptiei din serviciul public submineaza controalele la frontiera. Un "mecanism de cooperare si verificare" rigid ar fi menit sa asigure imbunatatirea continua. [Germania, inca impotriva intrarii Romaniei in Spatiul Schengen]

Unul dintre punctele pro aderarea acestor tari la Schengen este faptul ca Bulgaria si Romania construiesc un "pod” din Grecia continentala catre Schengen. (Grecia nu are in prezent frontiere terestre cu alte tari din spatiul Schengen).

Polonia, care detine momentan presedintia UE, a reinviat o idee de a acorda acces la Schengen celor doua state in doua etape: se pastreaza o perioada controlul pasapoartelor pe frontierele terestre si maritime, dar se elimina pentru transportul aerian.


Aceste masuri ar bloca teoretic imigrantii ilegali sa treaca granita din Grecia in Bulgaria, iar cei care ar reusi vor fi impiedicati sa se imbarce in avioane catre alte destinatii. De asemenea, frontiera terestra dintre Romania si Ungaria ar ramane frontiera reala la spatiul Schengen.

Totusi mai exisa probleme. Companiile aeriene nu sunt obligate sa ceara pasapoartele la niciun moment al imbarcarii. Oricum ar fi, este greu ca cele doua state sa-si atribuie statutul de gardieni ai spatiului Schengen. Aceste masuri insa cu siguranta vor intensifica si adanci climatul antiimigratie.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.