Consiliul de securitate al ONU a consolidat sanctiunile impotriva Coreei de Nord, in urma lansarii unei rachete cu raza lunga de actiune.

Amintind sanctiunile deja impuse de ONU in 2006 si 2009, Consiliul a decis "sa reactualizeze masurile" pe care le pregateste. Acesta a solicitat Comitetului pentru Sanctiuni din cadrul ONU sa completeze si sa precizeze lista de persoane, entitati sau articole supuse acestor sanctiuni.

Comitetul urmeaza sa furnizeze aceasta noua lista in urmatoarele 15 zile.

In declaratia sa, adoptata cu unanimitate, inclusiv de catre China, aliatul Phenianului, Consiliul "condamna energic" tirul de racheta nord-coreeana cu raza lunga de actiune, care constituie, in opinia sa, o "incalcare grava a rezolutiilor" 1.718 din 2006 si 1.874 din 2009 care interzic Phenianului orice activitate nucleara sau balistica, scrie MEDIAFAX.

Coreea de Nord vrea sa fabrice o alta racheta

El "cere ca (Coreea de Nord) sa se abtina de la orice nou tir" de rachete balistice, ca aceasta tara sa restabileasca un moratoriu asupra lansarilor de rachete si sa abandoneze programul sau de inarmare nucleara

Totodata, Consiliul "se declara hotarat sa actioneze in consecinta, daca (Coreea de Nord) efectueaza din nou un tir sau un test nuclear".

Potrivit ambasadoarei americane Susan Rice, Statele Unite vor propune o noua lista de intreprinderi cu legaturi cu programele nucleare si balistice nord-coreene. Ambasadoarea subliniaza ca ar fi "dezastruos" pentru nord-coreeni, daca vor sa efectueze un test nuclear in urma tirului de racheta, asa cum au procedat in 2006 si 2009. "Acest lucru nu ar face altceva decat sa (le) accentueze izolarea", a declarat Rice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.