Comunitatea internationala, cu exceptia Chinei care nu a facut declaratii, a condamnat lansarea rachetei nord-coreene.

Dupa "esecul" aparent al lansarii, Casa Alba a condamnat "o provocare ce ameninta securitatea regionala, incalca legea internationala si contrazice angajamentele recente" ale tarii.

"Coreea de Nord nu face decat sa se izoleze mai mult lansandu-se in acte de provocare, risipind banii pe arme si propaganda in timp ce nord-coreenii sunt din ce in ce mai infometati", a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei americane, Jay Carney.

Coreea de Sud, aflata in conflict cu vecinul sau din nord dupa sfarsitul razboiului Coreei (1950-53), a denuntat "o incalcare clara a unei rezolutii ONU" si "o provocare care ameninta pacea si securitatea peninsulei coreene si a Asiei de Nord-Est".

Japonia a denuntat de asemenea o "grava provocare" a Phenianului care incalca rezolutiile ONU.

"Chiar daca este un esec, este o grava provocare pentru tara noastra si alte tari, care incalca rezolutiile 1695, 1718 si 1874 ale ONU. Am lansat un protest categoric prin intermediul canalelor diplomatice", a explicat purtatorul de cuvant al guvernului nipon, Osama Fujimura, potrivit MEDIAFAX.

Ministrii Afacerilor Externe ai G8 (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia, Rusia) care au incheiat o intalnire la Washington, au publicat un comunicat in care apreciau ca lansarea rachetei nord-coreene "submineaza pacea si stabilitatea in regiune".

"Facem apel la Republica populara democrata a Coreei (Coreei de Nord, n.r.) sa se abtina sa continue cu aceasta lansare utilizand tehnologia rachetelor balistice si sa renunte la orice alt act care ar agrava situatia in peninsula coreeana", declara sefii diplomatiei G8.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.