Cu patru saptamani inainte de data alegerilor generale in Irak, violenta nu se opreste, ieri un kamikaze provocand explozia unei masini-capcana langa sediul partidului premierului irakian din Bagdad, soldata cu moartea a trei persoane. In ajun, 40 de persoane si-au gasit moartea in atacuri comise in sudul, nordul si in capitala irakiana.

Gruparile armate islamiste active in Irak, "Armata lui Ansar Al-Sunna", "Armata islamica in Irak" sau "Armata mujahedinilor", au amenintat ca vor ataca alegatorii si birourile de votare in timpul scrutinului, iar gruparea Armata islamica din Irak ameninta ieri pe un site Internet ca "anul 2005 va fi nefericit pentru America" si ca "va duce lupta" si pe solul american. Amenintarile intervin dupa apelul sefului Al Qaeda, Ossama bin Laden, adresat irakienilor de a boicota alegerile, dar guvernul irakian si armata americana spera ca amenintarile sa nu descurajeze electorii sa se prezinte la urne. Alegerile, primele multipartite dupa mai bine de un secol si considerate drept o etapa cruciala in trecerea tarii de la dominatia straina la suveranitate, sunt denuntate de cele trei grupari armate ca o "farsa a democratiei".
Secretarul adjunct al departamentului american de stat, Richard Armitage, se afla intr-un turneu in regiune, sosind ieri in Turcia dupa ce anterior vizitase Siria si Irakul, subiectul discutiilor fiind tocmai asigurarea derularii scrutinului din 30 ianuarie din Irak. Credibilitatea alegerilor este pusa insa la indoiala dupa ce principalul partid sunnit irakian s-a retras din cursa, afirmand ca va respinge Constitutia elaborata de viitorul parlament.

Perspectiva venirii la putere in Irak a majoritatii siite, favorita la scrutinul din 30 ianuarie, suscita o puternica ingrijorare in randul monarhiilor din Golf, care se tem de o crestere a influentei Teheranului in regiune. Temeri manifestate public in decembrie de regele Abdallah al II-lea al Iordaniei avertizau, intr-un interviu acordat cotidianului american "Washington Post", contra venirii la Bagdad a unui guvern pro-iranian care ar favoriza crearea unei "semilune" regionale sub influenta siita, care ar regrupa Iranul, Irakul, Siria si Libanul. Intrebat despre declaratiile liderilor siiti irakieni privind stabilirea unei regiuni siite in sudul Irakului, seful diplomatiei kuweitiene preciza ca orice viziune sectara ingrijoreaza nu numai Kuweitul, ci si tarile regiunii si recomanda Irakului sa "nu se angajeze pe aceasta cale periculoasa". Ministrul irakian al apararii, Hazem Chaalane, care acuzase Iranul ca "este dusmanul cel mai periculos" al Irakului, a atacat violent lista siita la alegerile irakiene, precizand ca "este o lista iraniana". Nici Statele Unite nu-si ascund ingrijorarea fata de o posibila ascensiune a siitilor, cautand sa evite un scrutin fara alesi sunniti. In timp ce Teheranul respinge acuzatiile de imixtiune, personalitati siite din regiune sustin ca siitii nu reprezinta in mod necesar un pericol...


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.