Criza din Asia de sud-est a declansat cea mai mare operatiune de ajutor umanitar de la razboiul din Vietnam incoace

Drama provocata in Asia de sud-est de valurile seismice, generate de cutremurul cu magnitudinea 9 pe scara Richter produs pe 26 decembrie, a suscitat un o mobilizare de proportii in intreaga lume pentru ajutorarea victimelor dezastrului, amenintate acum de foamete si epidemii, cauzate de lipsa surselor de hrana si de apa potabila. Acest raspuns masiv al organizatiilor si al donatorilor privati a permis adunarea a doua miliarde de dolari, donatiile venind din cele mai neasteptate surse: de la copii care si-au vindut cadourile de Craciun, pina la detinuti care au cotizat pentru victimele dezastrului. Intre timp, echipele de salvare inca mai depun eforturi contracronometru sa gaseasca supravietuitori in zonele izolate si sa-i ajute pe milioanele de sinistrati sa-si reconstruiasca orasele si satele distruse de furia naturii.

Remarcabile povesti despre oameni care au supravietuit ca prin minune au fost din nou facute publice si ieri, chiar in timp ce autoritatile afirmau ca practic nu mai exista sanse de a gasi pe cineva in viata. Insa, in pofida izolatelor episoade datatoare de speranta, situatia de ansamblu este sumbra: numarul mortilor din Indonezia si Sri Lanka a cunoscut ieri un nou salt, care a facut ca bilantul estimat al catastrofei sa depaseasca cifra de 150.000 de victime, pentru ca numai cele inregistrate oficial pina acum sint peste 140.000.

In toate zonele afectate de cutremur si de valurile seismice listele cu disparuti pareau inutile, pe masura ce oficialii au accelerat ingroparea gramezilor de cadavre in descompunere - multe neidentificate - care incepusera sa se descompuna in conditiile de caldura tropicala. Pe linga epidemiile care ameninta intreaga regiune afectata nastere in aceste conditii, supravietuitorii sint expusi si altor pericole - locuitorii insulitei Hut Bay, din arhipelagul indian Andaman, lovit dur de cutremur si valuri seismice, sint amenintati de crocodilii "sinistrati" si ei din habitatul lor natural. Insa, dincolo de pericolul pe care il reprezinta epidemiile si animalele salbatice, cel mai cumplit este spectrul foametei care ii ameninta pe supravietuitori: livrarea de alimente pentru cei 700.000 de sinistrati din Sri Lanka dureaza trei zile, si inca mai mult pentru ca hrana sa ajunga la cei peste 1 milion de infometati din Indonezia, potrivit datelor furnizate de Jan Egeland, seful agentiei ONU pentru coordonarea ajutorului umanitar.

Peste 150.000 de morti

Potrivit celor mai recente statistici oficiale, centralizate ieri seara, bilantul provizoriu al victimelor a depasit 140.000 de morti si este de asteptat ca el sa creasca la peste 150.000, potrivit estimarilor ONU, datele de mai jos reprezentind cifre partiale.

Indonezia: 94.081 de morti
Sri Lanka*: 30.196 de morti
India**: 9.479 de morti
Thailanda***: 5.046 de morti
Somalia: 200 de morti
Myanmar: 90 de morti
Maldive: 80 morti
Malaezia: 68 de morti
Tanzania: 10 morti
Bangladesh: 2 morti
Kenya: 1 mort

Alte cifre:
Raniti: peste 500.000
Sinistrati: peste 5 milioane
Turisti straini: peste 370 morti, peste 8.000 disparuti

* CNN citeaza un bilant paralel pentru Sri Lanka: 47.062 morti (si peste 16.000 disparuti), care ar ridica bilantul total la peste 157.000 de morti
** India are si 5.796 disparuti
*** Thailanda are si 3.810 disparuti

Fonduri record pentru sinistrati

Catastrofa din Asia a determinat o mobilizare internationala fara precedent in intreaga lume, care s-a angajat sa aloce aproape doua miliarde de dolari pentru victime. Responsabilul ONU insarcinat cu operatiuni de salvare, Jan Egeland, a anuntat ca nivelul ajutorului promis de comunitatea internationala tarilor afectate de dezastre se ridica in prezent la doua miliarde de dolari. El a precizat ca peste un milion de persoane din Indonezia, in special din provincia Aceh, precum si aproximativ 700.000 de persoane sinistrate din Sri Lanka vor avea nevoie timp de luni de zile de ajutor alimentar, in acest moment 140.000 de sri-lankezi beneficiind deja de asisitenta umanitara. Cea mai importanta contributie promisa de o tara pentru ajutorarea victimelor cataclismelor din Asia este suma de 500 de milioane de dolari promisa de Japonia.

Dezastrul din Asia a declansat un elan de solidaritate fara precedent in favoarea tarilor sinistrate, in mai multe tari nordice, care au multi cetateni dati disparuti. La o saptamina dupa catastrofa, sumele varsate de persoane private si intreprinderi a atins aproape 400 de milioane de coroane (peste 43 de milioane de euro) in Suedia, cifra record pentru aceasta mica tara nordica. Doua numere de telefon, difuzate pe cinci posturi de televiziune private simbata seara, au fost apelate de mii de persoane, care au donat in total 37,6 milioane de euro, suma la care s-a adaugat circa 5,5 milioane de euro colectati in timpul saptaminii. "Aceste cifre sint fara precedent, apelurile la numarul de telefon rezervat donatiilor au fost atit de numeroase incit telespectatorii au reusit cu greu sa stea de vorba cu un operator", a indicat Crucea Rosie locala. In paralel, guvernul suedez a anuntat alocarea unui ajutor de urgenta de 50 de milioane de euro.

De la copii pentru copii

De asemenea, in Germania, 500.000 de elevi vor fi mobilizati in aceasta saptamina pentru a stringe ajutoare cu ocazia chetelor anuale care se organizeaza de Boboteaza. In fiecare an, copiii merg din usa in usa pentru a stringe bani pentru diverse proiecte, fondurile ce vor fi colectate zilele acestea, urmind a fi donate sinistratilor din Asia.
Presa britanica a relatat pe larg despre initiativa unor copii din Bristol care au decis sa-si vinda cadourile primite de Craciun si sa doneze banii pentru victimele catastrofei asiatice. Cei cinci copii, cu virste intre 10 si 13 ani, ai strins 275 de lire sterline (387 euro) si au expediat banii Comitetului de urgenta in caz de catastrofe.

Salvari miraculoase

Robinson indonezian. Un pescar indonezian a fost gasit duminica, mai mult mort decit viu, sub barca sa esuata pe unul dintre tarmurile provinciei Aceh. Tengku Sofyan, in virsta de 24 de ani, era puternic deshidratat si abia putea vorbi, dar are foarte mari sanse de supravietuire, fiind internat intr-un spital din Banda Aceh. Sofyan este primul supravietuitor descoperit in ultimele trei zile, dar alte zeci de mii de oameni sint inca dati disparuti.
Cinci zile in deriva. Un pescador malaezian a salvat o femeie din Indonezia care plutise timp de cinci zile in apele Oceanului Indian, dupa ce valurile seismice de acum doua duminici o luasera din fata casei sale, de pe Insula Sumatra, au anuntat autoritatile de la Kuala Lumpur. Tinara, pe nume Melaweti , in virsta de 23 de ani, a supravietuit agatata de trunchiul unui palmier sago si a fost reperata vinerea trecuta, in apele din largul provinciei Aceh. Melaweti are rani la ambele picioare si este extrem de slabita, urmind a fi repatriata dupa ce se va reface.

O trompa de ajutor

Elefantii au fost implicati in programul de curatare a zonelor afectate de tsunami din Thailanda si sint folositi pentru deplasarea copacilor cazuti la pamint si degajarea drumurilor, ajutind la curatarea zonelor mlastinoase sau prea accidentate pentru a permite accesul vehiculelor. Elefantii sint deosebit de inteligenti si receptivi la comenzi. (S.N.)

Tragedii pe malul marii

Mii de parinti vin in fiecare zi pe plaja, in Sri Lanka, si stau cu privirea pierduta in valuri ore intregi, asteptindu-si copiii luati de tsunami cu o saptamina in urma. Unii dintre ei rascolesc cu infrigurare printre lucrurile aduse la tarm in ziua respectiva, un papuc, o jucarie sau o hainuta, in speranta ca vor gasi vreun indiciu care sa ii ajute sa inteleaga ce s-a intimplat cu copiii lor.

"Multi oameni cred ca fii lor sint inca in viata si ca marea ii va aduce inapoi... intr-o zi. Nu vorbesc cu nimeni, nici macar intre ei. Pur si simplu vin, se uita parca in gol timp de citeva ore, apoi pleaca si revin a doua zi", a povestit presedintele UNICEF, Carol Bellamy, care a vizitat zilele acestea regiunile devastate.. Copiii reprezinta 40a, adica 12.000, din totalul de 30.000 de morti inregistrati in Sri Lanka. Majoritatea parintilor indurerati au cutreierat deja prin cele 800 de centre pentru refugiati in cautarea copiilor lor. Cei mai multi dintre ei nu au nici o dovada ca acestia ar fi morti, in timp ce zeci de copii neidentificati au fost deja bagati in gropi comune.

Copii de suflet

Un alt fenomen ingrijorator este acela ca zeci de parinti indurerati au luat acasa copii orfani sau doar rataciti fara nici o aprobare si fara a anunta macar pe cineva cu privire la intentia de a adopta respectivul copil. Oficialii Departamentului pentru Protectia Copilului din Sri Lanka au facut nenumarate apeluri in vederea stoparii acestui fenomen. "Este un mod de a uita de durere, dar nu cel mai bun. Va crea multe probleme pe termen lung", explica psihologii, adaugind ca este nevoie urgenta de o baza de date.

Bataie pe orfanii indieni

In India, organizatiile umanitare si autoritatile sint ingrijorate din cauza numarului mare de copii care si-au pierdut parintii din cauza valurilor ucigase si care sint luati in grija de tot felul de rude care nu ii vor decit pentru a incasa ajutoarele guvernamentale promise.

Executivul de la New Delhi a anuntat ca va da un ajutor de 200.000 de rupii, echivalentul a 4.544 de dolari, pentru fiecare copil ai carui parinti au murit din cauza valurilor tsunami. Aceasta suma este imensa pentru o tara precum India, unde salariul mediu nu este mai mare de echivalentul a 50 de dolari. Tentatia este atit de mare incit s-a ajuns la situatii absurde incit fratii au fost despartiti, unii ajungind la bunicii materni, altii la cei paterni si nici una din tabere nu vrea sa cedeze "prada" astfel incit micutii sa poata fi reuniti. Deocamdata nu se cunoaste numarul exact al copiilor ramasi orfani in urma tragediei, dar ultimele anchete sociale au identificat chiar si 145 de copii intr-un singur district, iar serviciile sociale din Nagapattinam au gasit, in numai doua ore, 50 de copii ramasi fara parinti.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.