Trei atacuri cu bomba, simultane, au vizat miercuri seara trei hoteluri de lux din Amman. Desi nu a participat alaturi de americani in razboaiele din Golf, Iordania a fost lovita crunt de ramura din Irak a al-Qaeda.

In atentatele sinucigase au murit 57 de persoane, iar 110 au fost ranite. Atacul a fost revendicat de al-Qaeda din Irak, gruparea condusa de iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, pe un site de Internet. Atit la Hyatt, cit si la Radisson, atacurile s-au produs in timp ce in saloanele de la parter aveau loc receptii de nunta. Marea majoritate a victimelor sint iordanieni, dar a fost confirmata si moartea unui american, a trei chinezi, a doi ofiteri palestinieni de securitate, a atasatului comercial al ambasadei Palestinei la Cairo si a unui bancher palestinian. Ziarul israelian "Haaretz" sustinea in editia sa electronica de ieri ca un numar de cetateni israelieni au fost evacuati din hotelul Radisson, cu citeva ore inainte de atacuri, de catre fortele de securitate iordaniene, din cauza unei alerte de securitate.

"Sa arzi in Iad, al-Zarqawi"

Fortele de securitate iordaniene au instituit, imediat dupa atacuri, masuri de siguranta pe strazile Ammanului, iar in cursul noptii de miercuri spre joi se pare ca au avut loc arestari. Regele Abdullah al II-lea a condamnat atacurile ucigase si a promis ca teroristii vor fi deferiti justitiei. Ieri-seara, sute de iordanieni au iesit pe strazi, strigind "sa arzi in Iad, al- Zarqawi!".

Fortele iordaniene de securitate au reusit sa dezamorseze, pina in prezent, un numar de atentate organizate de Abu Musab al-Zarqawi impotriva regatului. Unul dintre aceste atentate, cunoscut drept "complotul mileniului", vizase diverse locatii turistice din Amman, inclusiv hotelul Radisson, chiar inainte de Revelionul din 1999. Descoperirea complotului a condus la fuga lui Zarqawi din regat. Zarqawi fusese condamnat la 15 ani de inchisoare in Iordania, in 1996, dar a fost eliberat trei ani mai tirziu, printr-un decret de amnistiere emis de regele Abdullah la urcarea sa pe tron.

Competitie intre hasemiti si wahhabiti

Dinastia hasemita, ce se afla la conducerea Regatului Iordaniei din 1921, isi revendica descendenta din profetul Ismail, fiu al profetului Abraham. Familia hasemita a asigurat protectia orasului sfint pentru musulmani, Mecca, intre anii 967 - 1925. Dar functia de "sharif" al Meccai a fost preluata ulterior de familia regala saudita, care sustine o forma radicala a Islamului, Wahhabismul. Aceasta viziune este impartasita si de Al-Qaeda, care il considera pe regele Iordaniei, un "rege necredincios".

"In ziua atentatului, sase teroristi erau judecati la Amman"

Raed Dahabra, consulul onorific al Regatului Hasemit al Iordaniei la Brasov, ne-a declarat ieri ca teroristii "spun ca sint musulmani, dar nu sint musulmani. Sint impotriva pacii, echilibrului si stabilitatii. Iordania nu a permis teroristilor si organizatiei al-Qaeda sa patrunda pe teritoriul sau. Iordania a combatut dintotdeauna terorismul. Acum doua saptamini au avut loc in Iordania procese impotriva unor teroristi. Chiar si ieri-dimineata a avut loc procesul a sase teroristi. Nu este prima data cind au vizat Iordania prin atentatele lor. Au incercat de zeci de ori, dar au esuat. Au reusit de-abia acum, cu acesti 'kamikaze>>. Cel mai mare atac pe care au vrut sa il organizeze trebuia sa aiba loc la sediul Serviciului de Informatii al Iordaniei. Organizatorii au fost condamnati. Abu Musab al-Zarqawi este condamnat la moarte in Iordania, ca si alti tovarasi de-ai lui".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.