Nu era cazul ca Romania sa se foloseasca de problema vlahilor, pentru a lovi indirect in Olanda, cum afirma ministrul Mediului, domnul Laszlo Borbely.

Este fireasca dorinta Romaniei de a vedea ca romanii din afara granitelor se bucura de cele mai bune standarde referitoare la drepturile si libertatile lor, care sa le permita pastrarea identitatii etnice. Dar nu cu un gest care seamana a santaj se rezolva aceste probleme.

Stim ca Serbia are inca probleme cu drepturile acordate minoritatilor. Nu schimbam cu nimic deciziile Olandei privitoare la Schengen si nici nu facem un bine vlahilor din Serbia. Dar mai ales nu facem bine pozitiei Romaniei in UE.

Cum bine se stie, exista Procesul de Stabilizare si Asociere, care se constituie in cadru al politicii UE privitoare la tarile din Balcanii de Vest. Romania, ca tara membra a UE, participa la procesul de monitorizare a progreselor tarilor vizate de PSA, si poate rezolva problemele reprosate Serbiei in cadrul lui. Nu e nevoie sa facem gesturi extreme si, in schimb, sa acceptam fara cracnire decizii in sanul UE, care ne afecteaza de o maniera durabila dezvoltarea economica si sociala, cum este cazul Tratatului de Stabilitate Financiara.

Este de mirare ca nu adoptam astfel de pozitii si in cazul in care Romania este direct vizata de actiunile guvernului de la Budapesta, care tocmai a creat in Romania un partid extremist si iredentist
, patronat de Laszlo Tokes, cum nu facem nimic pentru a schimba situatia romanilor din Harghita si Covasna, discriminati pe criterii etnice, in conditiile in care minoritatea maghiara este la guvernare de atata vreme.

Avem o politica externa care se dovedeste inadecvata statutului tarii noastre. Daca vrem sa fim recunoscuti drept a saptea putere din UE, atunci trebuie sa dovedim responsabilitate, sa fim deschisi la dialog si cooperare, nu sa procedam instinctiv si incoerent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.