Consiliul JAI nu va stabili la reuniunea de astazi o data pentru intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, insa va lua o decizie in acest sens cel mai tarziu in septembrie, potrivit unui proiect de concluzii.

Conform proiectului, Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen pentru o perioada nedeterminata, in pofida indeplinirii criteriilor tehnice, potrivit unui proiect de concluzii al Consiliului ministirilor UE pentru Afaceri Interne, relateaza Novinite.com, citat de MEDIAFAX.

Ministrii de Interne europeni se intalnesc astazi la Luxemburg, unde vor lua nota de faptul ca sistemele de control la granita ale Romaniei si Bulgariei au fost imbunatatite pentru a indeplini standardele Schengen. Parlamentul European si-a exprimat miercuri sprijinul pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen si a cerut guvernelor europene sa nu tina cele doua tari "ostatice ale discursului populist".


Ministrii europeni "vor reveni asupra subiectului cat mai curand posibil si cel mai tarziu in septembrie 2011, in vederea luarii unei decizii", au adaugat diplomatii.
Potrivit acestora, mai multe tari, printre care Germania, Franta, Olanda, Suedia, Finlanda si Belgia, vor sa vada, inainte de a lua o decizie, raportul anual al UE privind eforturile de lupta impotriva criminalitatii, care ar urma sa fie publicat in iulie.

"Daca raportul confirma evolutii pozitive (...), statele membre vor avea o atitudine mai favorabila in privinta inceperii procesului care va duce la eliminarea granitelor interne", a adaugat sursa citata.

  • Cine nu ne vera in Schengen?

"Este inca prea devreme pentru a lua o decizie si va dura fara indoiala pana vom fi in masura sa facem acest lucru", a anuntat astazi ministrul pentru Imigratie, Gerd Leers, la o zi de la votul Parlamentului European in favoarea aderarii celor doua tari, membre UE din 2007.

Pentru integrarea unor noi membri, este necesara unanimitatea celor 26 de state membre ale spatiului Schengen. Trei tari din cadrul UE, Marea Britanie, Irlanda si Ciprul, nu se afla in acest spatiu, la care au aderat in schimb Elvetia, Norvegia, Islanda si Lichtenstein, care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

"Le cerem noilor tari sa controleze efectiv frontierele noastre comune si este imperativ ca reformele judiciare din Romania si Bulgaria sa fie efective si ireversibile", a insistat ministrul olandez.

Citeste si: Basescu zice DA, Europa zice NU

Proiectele europene se clatina: Spatiul Schengen este pe lista


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.