Romania a blocat, in cursul reuniunii ministrilor Afacerilor Europene din statele UE, luarea unei decizii privind acordarea statutului oficial de candidat Serbiei.

Ministrii Afacerilor Europene din statele UE au recomandat, marti, acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE Serbiei, insa fara a lua o decizie formala, potrivit unor surse diplomatice citate de AFP.

"Romania a blocat un acord imediat", au anuntat surse diplomatice.
Acordarea statutului de candidat necesita unanimitatea celor 27, informeaza MEDIAFAX.

Romania exercita presiuni asupra Serbiei pentru a primi garantii in privinta etnicilor romani, explica un diplomat, catalogand drept "o surpriza" opozitia Bucurestiului.

  • Reactiile nu au intarziat sa apara

Ministrul danez al Afacerilor Europene, Nicolai Wammen, a confirmat ca vor avea loc "discutii" zilele urmatoare pentru aplanarea divergentelor care persista. "Dar s-a degajat totusi un consens la nivelul celor 27 pentru a se recomanda acordarea statutului de candidat Belgradului", adauga ministrul danez.

"Din punctul de vedere al Germaniei ar fi fost corect si adecvat sa se ia astazi (marti - n.r.) o decizie finala(privind acordarea statutului de țara candidata Serbiei). S-a ajuns doar la o recomandare, pentru ca Romania nu a fost pregatita sa-si dea acordul astazi. Regret acest lucru. Are de-a face cu ratiuni de politica interna a delegatiei romane", a spus ministrul german de externe Guido Westerwelle, citat de realitatea.net.

Ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a acuzat si el, indirect, Romania de "lipsa de spirit european", scrie hotnews.ro. "Nu foarte demn cand natiunile aduc chestiuni fara legatura atunci cand incercam sa impingem Serbia si Kosovo inainte. Lipsa de spirit european", potrivit unui mesaj postat pe Twitter de ministrul suedez de externe, care nu face insa o referire directa la Romania.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.