Presedintele american a vorbit la discursul anual despre situatia actuala din Iran si Irak.

"Pentru prima data in noua ani, nu mai sunt americani aflati in lupta in Irak. Pentru prima data in doua decenii, Osama ben Laden nu mai reprezinta o amenintare la adresa acestei tari", a declarat el, subliniind asupra acestor doua succese ale politicii Apararii.

"Majoritatea principalilor lideri Al-Qaida au fost invinsi", a dat el asigurari, referindu-se la eliminarea in Yemen, in 2011, a lui Anwar al-Awlaki, un imam radical americano-yemenit, lider al retelei din vestul Pakistanului.

Dupa retragerea militarilor din Irak, s-au produs "lovituri decisive" retelei Al-Qaida

"Multumita acestei pozitii de forta", Statele Unite au putut incepe sa reduca amploarea angajamentului lor in Afganistan, unde "elanul talibanilor a fost infrant", a comentat presedintele, reafirmand ca aproximativ 23.000 de militari americani vor fi repatriati pana la sfarsitul anului, scrie MEDIAFAX.

Legat de problema nucleara iraniana, Obama apreciaza ca solutionarea pasnica este "inca posibila".

"Sa nu existe nicio indoiala: America este hotarata sa impiedice Iranul sa se doteze cu arma nucleara si pastrez toate optiunile pe masa in vederea atingerii acestui scop. Dar o rezolvare pasnica a acestei probleme este inca posibila", a declarat el.

"Lumea, care anterior avea opinii divergente asupra modului de gestionare a problemei nucleare iraniene are acum o singura opinie", a apreciat presedintele, la o zi dupa decizia Uniunii Europene (UE) de a impune un embargo asupra petrolului iranian, pe care China continua sa il achizitioneze.

Iranul este "mai izolat ca niciodata"

Presiunea asupra regimului "nu se va diminua", dar Barack Obama afirma ca "daca Iranul schimba directia si isi indeplineste obligatiile (internationale), se poate alatura comunitatii natiunilor".

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.