Comisia Europeana a adresat o somatie oficiala Guvernului Ungariei, cerand modificarea masurilor legislative care afecteaza independenta Bancii Centrale si a justitiei.

"Am decis lansarea procedurilor" de avertizare si sanctionare a Ungariei, a declarat Barosso la Strasbourg. Aceasta este prima etapa a unei proceduri de infringement care poate conduce la aducerea Ungariei in fata Curtii Europene de Justitie.

"Nu vrem ca o umbra de indoiala sa planeze prea mult timp asupra respectului fata de democratie in aceasta tara", a explicat Jose Manuel Barroso.

Premierul ungar Viktor Orban este somat sa modifice reformele constitutionale referitoare la banca centrala, la statutul judecatorilor si la autoritatea ungara de protejare a datelor. Acesta are la dispozitie o luna pentru a se executa, au precizat colaboratorii lui Barroso.

Bruxelles-ul considera ca reformele Parlamentului ungar incalca dreptul comunitar

"Ungaria, ca toate celelalte state membre UE, este obligata prin tratate sa garanteze independenta bancii centrale, a autoritatii care se ocupa de protectia datelor si a judecatorilor", a amintit Barroso, potrivit MEDIAFAX.

Orban va veni sa se explice miercuri in fata Parlamentului European

Dezbaterea urmeaza sa fie aprinsa deoarece numerosi eurodeputati denunta tendinta autocratica si nationalista a lui Viktor Orban, care a fost totusi una dintre figurile luptei impotriva comunismului la inceputul anilor '90.

Orban urmeaza sa se intalneasca 24 ianuarie, cu presedintele Comisiei Europene

Avansand varsta de iesire la pensie in cazul judecatorilor, "este evident ca Orban incearca sa provoace un val de demisii din magistratura" pentru a-i plasa in functiile vacante pe apropiatii partidului sau, Fidesz, a declarat eurodeputata ecologista franceza Hélène Flautre.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.