Din punctul de vedere al Comisiei electorale centrale, alegerile legislative de duminica, din Azerbaidjan, au fost legitime, corecte si castigate de partidul puterii, "Noul Azerbaidjan", care a reusit sa obtina aproape 70 de locuri din totalul celor 125 ale parlamentului. Din punctul de vedere al fortelor de opozitie si al OSCE, scrutinul a fost marcat de fraude masive si trebuie anulat. Un cocteil din care poate izbucni, odata cu primele demonstratii stradale programate pentru miercuri, o cat se poate de reala "revolutie portocalie".

Si asta, in conditiile in care toata lumea credea ca presedintele Ilham Aliev a reusit sa scape de obsesia culorii oranj. Se spune ca omul din greseli invata. Mai ales daca sunt greselile altora. Iar Aliev a avut material didactic suficient - fie ca e vorba de Ucraina, Georgia sau Kirghizia. De fapt, s-a dovedit ca a inlatura pericolul portocaliu nu este ceva deosebit de dificil. In primul rand pentru ca tactica revolutionarilor ramane destul de lipsita de imaginatie. Opozitia refuza sa recunoasca rezultatul urnelor, oamenii sunt chemati in strada cu paralizarea treptata a activitatii tuturor institutiilor tarii. Luand-o inaintea evenimentelor, Aliev a vorbit, cu doua saptamani inainte de vot, de o tentativa de lovitura de stat, a arestat jumatate din clasa politica si a rasuflat usurat. Cam devreme, se pare.

Totul reporneste de la zero

Hopul inca nu a fost trecut. Aliev si Azerbaidjanul au ramas undeva in aer, foarte aproape de pamant, este adevarat, dar intr-o pozitie incomoda care le paralizeaza orice miscare. Concluzia OSCE care a afirmat raspicat ca alegerile nu au fost legitime a dat toate calculele peste cap. Practic, totul reporneste de la zero. Daca in Ucraina miza jocului se chema controlul asupra coridoarelor de transport al hidrocarburilor, in Azerbaidjan ea vizeaza controlul asupra zacamintelor de petrol si gaze naturale, asupra oleductului Baku - Tbilisi - Ceyhan, artera care face din aceasta fosta republica sovietica un partener strategic al SUA in eforturile acestora de a reduce influenta Rusiei asupra pietei de petrol si gaze naturale.

Ca simbol - garoafa

Intr-un comunicat difuzat aseara, OSCE anunta ca raportul final privind scurtinul legislativ din Azerbaidjan va fi dat publicitatii in decurs de 6-8 saptamani. De ce este nevoie de un ragaz atat de mare? Inseamna ca ceva nu merge, ca zarurile nu au fost inca aruncate si ca sunt in curs de pregatire sau de aplicare alte planuri pentru Azerbaidjan. Da, opozitia azera s-a unit si, alegandu-si drept simbol garoafa, s-a declarat gata sa lupte pentru dreptate, dar fara violenta. Intrebarea este daca Washington sau toate statele occidentale ale caror companii petroliere lucreaza in Azerbaidjan sunt gata sa riste, lasandu-se convinse de buna credinta a opozitiei, sau prefera sa mearga mai departe cu acelasi Aliev. In ultima instanta, datele statistice vorbesc despre un ritm de crestere economica de invidiat, cel mai ridicat din Europa.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.