Planurile de dezvoltare a sistemului de aparare antiracheta sunt o prioritate a SUA si raman valabile in pofida constrangerilor si incertitudinilor bugetare, declara asistentul secretarului de Stat al SUA, Rose Gottemoeller, intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX.

Asistentul secretarului de stat al SUA pe problematica de control al armamentelor si verificare din cadrul Departamentului de Stat, Rose Gottemoeller, mai spune in interviul acordat MEDIAFAX ca declaratiile presedintelui rus, Dmitri Medvedev, privind amplasarea unor sisteme de armament in Kaliningrad ca replica la planurile americane antiracheta trebuie vazute in context politic, nu militar.

Rose Gottemoeller reaminteste ca scutul nu este indreptat impotriva Rusiei, ci vizeaza amenintari care provin de la elemente din Orientul Mijlociu. Ea mai spune ca SUA invita Rusia la cooperare in acest proiect pentru ca "cel mai bun mod de a intelege ca nu este vorba despre o amenintare este sa accepti cooperarea si sa incepi astfel sa afli, in mod concret, despre ce este vorba".

Goettemoeller a mai spus, referindu-se la scutul antiracheta, ca SUA au refuzat sa ofere garantiile scrise solicitate de mai multe ori de Rusia pentru acest proiect deoarece nu au dorit "limitari sau constrangeri" in acest sistem.

Gottemoeller precizeaza ca nu doar Romania si SUA au renuntat la implementarea Tratatului CFE fata de Rusia. Ea precizeaza ca este o masura la care s-a lucrat mult timp, insa cu discretie, iar decizia a fost luata in luna noiembrie de catre toate statele membre NATO, plus Republica Moldova si Georgia.

Citeste si:

Scutul antiracheta: Moscova vrea garantii scrise din partea NATO

Construiti scutul antiracheta! Legea, promulgata de Basescu

Moscova se tine de cuvant: Rusia are acum radar antiracheta


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.