Guvernele irlandez si belgian au decis, vineri, sa prelungeasca aplicarea restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii.

Restrictiile se aplica inca din 2007 cand Romania si Bulgaria au aderat la Uniunea Europeana. Perioada de restrictii ar trebui sa se incheie in decembrie 2013, insa fiecare stat membru UE trebuie sa acorde acces liber pe piata muncii de la 1 ianuarie 2012, singura exceptie admisa fiind confruntarea cu „tulburari serioase”.

Guvernul irlandez considera ca exceptia i se aplica, deoarece rata somajului este de 14,4%, informeaza MEDIAFAX.

La randul sau, guvernul belgian a decis vineri sa prelungeasca "pentru ultima data" perioada tranzitorie in care accesul pe piata muncii din Belgia pentru cetatenii romani si bulgari este restrictionat.

Consiliul de Ministri a aprobat vineri un proiect de decizie regal care prelungeste aceasta masura pana la 31 decembrie 2013, a anuntat ministrul belgian al Muncii, Monica De Coninck.

La inceputul lunii decembrie, Belgia parea pe cale de a elimina restrictiile pentru muncitorii romani. In urma acestor decizii, Irlanda si Belgia se alatura altor tari europene occidentale (precum Marea Britanie si Olanda) care nu vor sa permite muncitorilor romani si bulgari accesul nerestrictionat pe piata muncii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.