Moartea fostului lider libian Muammar Gaddafi ar putea constitui o crima de razboi, a apreciat joi, la New York, procurorul Curtii Penale Internationale.

"Ne-am exprimat ingrijorarile" catre Guvernul de tranzitie libian si am intrebat cum vor fi judecate crimele comise de cele doua tabere in timpul revoltei care a condus la inlaturarea liderului libian.

"Moartea lui Muammar Gaddafi este una dintre problemele care trebuie clarificate - a sti ce s-a intamplat - pentru ca exista suspiciuni serioase ca ar fi fost o crima de razboi", a declarat presei Moreno Ocampo, informeaza MEDIAFAX.

Dat in urmarire de la cucerirea orasului Tripoli in august, colonelul Gaddafi a fost ucis la 20 octombrie la Sirta, in circumstante inca neclare, de rebeli libieni, dupa ce a fost capturat.

"Din cauza schimbarii circumstantelor, cauzata de moartea sa", judecatorii Curtii Penale Internationale au ordonat la 22 noiembrie inchiderea dosarului lui Muammar Gaddafi, care facea obiectul unui mandat de arestare pentru crime contra umanitatii.

Luis Moreno Ocampo a precizat ca autoritatile libiene vor informa CPI la 10 ianuarie cu privire la un eventual transfer catre Haga, unde se afla sediul Curtii, al unuia dintre fiii lui Gaddafi, Seif al-Islam, arestat luna trecuta.

Acesta este vizat de la 27 iunie de un mandat de arestare al CPI pentru crime contra umanitatii, respectiv omucidere si persecutare, comise incepand din 15 februarie, in timpul reprimarii revoltei populare, care s-a transformat in razboi civil (15 februarie-23 octombrie).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.