Moscova se foloseste de crizele in relatia sa cu Washingtonul pentru a crea nesiguranta in Europa si a-i face pe europeni sa se simta stanjeniti din cauza perceptiei ca Statele Unite au influentat Rusia sa actioneze in acest fel, comenteaza agentia de analiza STRATFOR.

Insa indiferent cate crize SUA-Rusia vrea Moscova, aceasta nu cauta o rupere a relatiilor intre cele doua puteri, ci urmareste sa influenteze relatiile dintre americani si europeni, precizeaza agentia, citata de MEDIAFAX.

  • Europa Centrala, "campul de tensiuni" al Rusiei si SUA

Exista semnale ca Europa Centrala devine tot mai nervoasa, mai ales dupa ce presedintele rus Dmitri Medvedev a anuntat noua strategie de aparare. In lipsa unui raspuns al SUA la consolidarea pozitiei agresive ruse, numerosi europeni se intreaba daca Washingtonul nu cumva planuieste sa tempereze pe termen scurt relatia cu Europa Centrala si de Est, in schimbul pastrarii liniilor de aprovizionare catre Afganistan via Rusia.

Pe de alta parte, anuntul Poloniei de saptamana trecuta potrivit caruia Varsovia ar fi deschisa la negocieri cu Moscova pe tema apararii antiracheta, chiar daca intr-un alt sistem, din care sa faca parte si Cehia, poate fi interpretat nu in sensul ca Europa Centrala vrea o ameliorare a relatiilor cu Rusia, ci ca aceste doua foste partenere ale SUA in cadrul scutului antiracheta doresc sa isi delimiteze relatia cu Washingtonul.

Dar in contextul aparitiei tot mai multor posibilitati ca Rusia sa escaladeze tensiunile cu SUA, Moscova trebuie sa evite o criza majora sau o ruptura. Daca va insista sa ii faca pe europeni sa se simta stanjeniti, ar putea sa provoace un raspuns puternic din partea acestora impotriva sa si o "unificare unilaterala" cu Statele Unite in problemele de securitate regionala. Astfel, Moscova trebuie sa isi execute strategia cu precizie, pentru a mentine Washingtonul prins intre numeroasele angajamente si dezechilibrarea Europei, o actiune complexa pentru Kremlin.

In ultimele luni, tensiunile din relatile celor doua mari puteri s-au amplificat, pe fondul unor probleme mai vechi, intre care sistemul de apararea antiracheta (BMD) si aprovizionarea trupelor din Afganistan. O alta criza pare sa vizeze aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

Planul american al unui sistem de aparare antiracheta in Europa este o veche sursa de tensiuni. Washingtonul argumenteaza ca acesta vizeaza amenintari din partea Iranului, insa instalatiile din Romania si Polonia urmeaza sa fie operationale dupa 2015, respectiv 2018. Pana atunci, crede Rusia, SUA isi vor rezolva problemele cu Iranul. Astfel, Moscova percepe aceasta strategie americana mai degraba ca vizand-o pe ea si nu Tehranul, problema fiind prezenta fizica a americanilor in cele doua tari UE de la frontiera fostei Uniuni Sovietice, o regiune in care Rusia recapata influenta.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

De asemenea, legislatia americana contine o prevedere din perioada sovietica, numita Amendamentul Jackson-Vanik, care blocheaza relatiile cu anumite tari care incalca drepturile omului. Desi viza fosta Uniune Sovietica, legea a continuat sa fie aplicata Rusiei, fiecare presedinte american limitandu-i prevederile din 1992 incoace. Cum numai Congresul o poate abroga, pana atunci SUA nu pot recunoaste Rusia ca membru OMC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.