Daca la nivel economic, Marea Britanie pare ca a pus interesele ei mai presus decat cele ale UE, la nivel geopolitic, pentru multi actori, miscarea sa pare prim pas in vederea iesirii din Uniune.

Dupa ce liderii Uniunii Europene au petrecut de noapte de foc pentru a ajunge la un acord privind salvarea zonei euro si la nasterea pactului bugetar, impresiile, parerile si reactiile privind ce s-a intamplat acolo nu au intarziat sa apara. S-a vehiculat in presa internationala ideea unei Europe divizate, cu doua viteze, "in divort" cu Marea Britanie.


Va prezentam doar cateva dintre titlurile marilor publicatii internationale:

Si Wall Street Journal vorbeste in articolele sale de tensiunile care au aparut intre Marea Britanie si celelalte state membre. Majoritatea liderilor europeni au declarat ca regreta ca guvernul de la Londra nu a sustinut deciziile summit-ului.

"Am fi preferat un acord in 27, dar acest lucru nu a fost posibil, tinand cont de pozitia prietenilor nostri britanici", care au impus conditii "inacceptabile" pentru "toate" celelalte tari, a spus presedintele francez Nicolas Sarkozy. Conform tabloidului Daily Mail, acesta nu a vrut sa dea mana cu David Cameron la finalul summitului. [Vezi aici fotografiile ziarului].

"Marea Britanie s-a autoexclus, iar acest lucru va avea drept consecinta o pierdere a influentei in procesul decizional european", a apreciat si premierul Italiei, Mario Monti.

  • "O zi neagra pentru Marea Britanie si pentru Europa"

Decizia premierului britanic, conservatorul David Cameron, a fost insa primita foarte bine acasa, in Marea Britanie, de catre euroscepticii din partidul sau, dar liderii din coalitie, liberal-democratii nu pre4a au privit cu ochi buni hotararea acestuia.
Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Conform MEDIAFAX, vicepremierul Nick Clegg a respins posibilitatea unei scindari a coalitiei, insistand pe ideea de "unitate" in sustinerea solicitarilor lui Cameron pentru acordarea de "garantii modeste si rezonabile" de catre UE in scopul protejarii intereselor britanice.

Insa alti lideri liberali-democrati sunt dezamagiti, deputatul Chris Davies acuzandu-l pe David Cameron de "tradarea Marii Britanii".

La randul lui, lordul Oakeshott a vorbit despre "o zi neagra pentru Marea Britanie si Europa".

David Cameron a insistat ca decizia lui a fost luata pe baza unei "pozitii comune" stabilita de conservatori si liberali-democrati.

  • Primul pas spre iesirea din UE?

Europarlamentarul britanic eurosceptic Nigel Farage spune ca vineri am asistat la cea mai mare scindare din Uniunea Europeana de la crearea acesteia, iar David Cameron tocmai a facut primul pas spre iesirea Marii Britanii din UE, potrivit Capital.ro.
Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Decizia premierului britanic David Cameron de a se distanta de pactul subscris de marea majoritate a tarilor UE pentru a adopta noi norme de disciplina bugetara este in interesul tarii, a spus la randul sau ministrul britanic al afacerilor externe William Hague, intr-o declaratie pentru BBC, preluata de EFE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.