O noua scurgere de apa radioactiva, care a ajuns partial in Oceanul Pacific, a fost depistata la centrala nucleara de la Fukushima.

O echipa de specialisti a fost trimisa la fata locului pentru a descoperi cauza aparitiei acestei noi scurgeri de apa radioactiva, au anuntat luni reprezentantii companiei.

In urma cercetarilor s-au descoperit 45 de tone de apa poluata in jurul unui condensator din apropierea sistemelor de decontaminare a apelor uzate, informeaza MEDIAFAX.

Masura luata de specialisti a fost dispunerea unei bariere de saci cu nisip pentru prevenirea infiltrarii apei poluate, aceasta ramanand in principal in interiorul sistemului de decontaminare. O cantitate de 300 de litri de apa contaminata a fost dirijata catre un canal de scurgere care ajunge pana la Oceanul Pacific.

Apa contaminata contine substante radioactive precum Cesiu 137 si Iod 131 intr-o cantitate "egala sau usor superioara" celei gasite in ocean in apropierea centralei nucleare. Alte elemente periculoase, precum Strontiu radioactiv, responsabil de cancerul osos, ar putea fi prezente, de asemenea, in apa contaminata, dar aceasta informatie va putea fi confirmata abia dupa doua-trei saptamani de teste.

Purtatorul de cuvant al companiei a declarat ca ancheta privind acest eveniment si cauzele producerii lui este inca in desfasurare.

In saptamanile imediat urmatoare datei de 11 martie, cand un cutremur si un tsunami au provocat avarii la centrala nucleara Fukushima, TEPCO a deversat 10.000 de tone de apa usor contaminata in Oceanul Pacific, fara a ameninta direct ecosistemul sau viata oamenilor.

TEPCO a mai precizat ca acest incident nu va impiedica incercarea de racire a reactoarelor nucleare pana la o temperatura mai mica de 100 grade Celsius, pana la sfarsitul lunii.

Catrastofa nucleara de la Fukushima Daiichi, a doua ca gravitate dupa cea de la Cernobil din 1986, nu a produs victime umane, insa mii de persoane au parasit zona afectata de emisiile puternic radioactive ale reactoarelor avariate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.