Ca sa demonstreze eficienta sistemului de decontaminare radioactiva, un parlamentar japonez a baut apa provenind din interiorul centralei Fukushima.

Televiziunile l-au aratat pe deputatul Yasuhiro Sonoda vizibil nervos, in timp ce inghitea apa luata din interiorul centralei nucleare si filtrata.

Sonoda, care ocupa un post de secretar in cadrul Guvernului, a spus ca a baut apa dupa ce jurnalistii l-au rugat in mod repetat sa "demonstreze" ca zona din jurul centralei Fukushima Daiichi este sigura.

"Doar band (apa decontaminata) nu inseamna ca suntem in afara pericolului, stiu acest lucru.",
le-a spus Sonoda reporterilor. "Cea mai buna cale este de a furniza publicului datele.", scrie The Raw Story.

Potrivit Mediafax, apa, prelevata din interiorul cladirilor reactoarelor si turbinelor care au fost inundate de mii de tone deversate pentru racirea combustibilului nuclear, este tratata chiar in instalatie, intr-o uzina de decontaminare, iar ulterior este reintrodusa in circuitele de racire. Aceasta apa nu este destinata consumului.

Pe 11 martie Japonia a fost lovita de un cutremur cu maginitudinea de 8.9 pe scara Richter, seism urmat de tsunami. Centrala nucleara Fukushima Daiichi a fost grav avariata. [Cutremur devastator in Japonia]

La aproape opt luni de la catastrofa, zeci de mii de persoane nu pot sa revina la domiciliu, pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei Fukushima Daiichi.

Decontaminarea regiunii ar urma sa dureze mai multe decenii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.