Romanii si bulgarii ar putea sa aiba acces nerestrictionat pe piata muncii din Belgia de la 1 ianuarie 2012, dupa ce regiunea flamanda, care si-a impus veto-ul in acest sens si-a reconsiderat pozitia.

Decizia oficiala urmeaza sa fie luata in aceasta saptamana de un comitet mixt care sa reprezinte atat partea flamanda, cat si volona si toate regiunile belgiene.

O delegatie romana compusa din socialisti si democrati negociaza de doi ani aceste lucruri cu ministrul flamand, Philippe Muyters, responsabil cu ocuparea fortei de munca si finante. Acestia sunt siguri ca acest ultim obstacol va fi inlaturat, relateaza EurActiv.com.


Belgia se afla printre cele 10 state care inca aplica restrictii impotriva muncitorilor romani si bulgari. Oricum, ele trebuie ridicate pana pe 1 ianuarie 2014 cel tarziu, potrivit prevederilor negociate de cele doua tari care au intrat in Uniune in 2007.

Conform unor surse europene, Belgiei ii va fi mai bine din punct de vedere economic daca va renunta la aceste restrictii pentru romani si bulgari.

Daca se va adopta decizia, Belgia va fi primul stat care isi va deschide piata muncii romanilor si bulgarilor din 2012.


Totusi, desi Parlamentul European a aprobat pe 25 octombrie o rezolutie care sustine aceasta atitudine, sunt state care opun o resistenta foarte mare acestei idei. Olanda aplica restrictii muncitorilor romani si bulgari asemanatoare celor aplicate muncitorilor din state care nu se afla in UE.

Spania a aplicat niste restrictii romanilor in luna august din cauza crizei si a somajului, desi era recunoscuta ca o tara deschisa imigrantilor.

Saptamana trecuta, ministrul britanic responsabil cu imigratia, Damian Green a confirmat ca tara lui va mentine restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari pana in 2013.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.