Germanii trebuie sa constientizeze sacrificiile populatiei statelor UE din afara zonei euro precum Bulgaria si Romania.

Merkel a subliniat in discurs atat situatia membrilor UE care nu au trecut inca la euro, dar si problemele populatiei din tarile euro cu datorii foarte mari, obligate sa adopte masuri dure de austeritate.

Cancelarul a promis ca va apara euro, moneda pe care o considera mai puternica decat fosta marca germana, insa a avertizat ca Europa trebuie sa se pregateasca de un "maraton" dur pentru recastigarea credibilitatii pierdute in timpul crizei.

"Este important sa tinem minte problemele cu care se confrunta populatia in Spania, Portugalia si mai ales Grecia. Trebuie, de asemenea, sa constientizam sacrificiile pe care le face popultia in tarile din afara zonei euro, precum tarile baltice, Bulgaria si Romania, si care nu primesc atat de multa atentie", a spus Merkel, potrivit Reuters.

"Deseori nu ne dam seama de contributia pe care populatia din tarile pe care le-am mentionat o aduce pentru ca euro sa fie o moneda solida, stabila. Polonia a spus intotdeauna clar ca este pregatita pentru un angajament important, chiar daca nu a adoptat inca euro", a adaugat seful executivului german, potrivit MEDIAFAX.

Merkel a respins din nou ideea emiterii de obligatiuni comune la nivelul zonei euro ca solutie anticriza, notand ca astfel de operatiuni ar incalca constitutia Germaniei.

Cancelarul a cerut consolidarea prerogativelor institutiilor europene in privinta controlului bugetelor nationale prin modificarea tratatelor UE, dar si utilizarea fondului de urgenta al zonei euro pentru stabilizarea pietelor.

Declaratiile lui Merkel pregatesc terenul pentru o saptamana de discutii intense la varful UE, liderii politici incercand sa ajunga la un consens pe un "pact fiscal" care sa confere Comisiei Europene prerogative extinse in privinta controlului bugetelor statelor din zona euro, sa cuprinda sanctiuni dure pentru statele care incalca reglementarile europene si sa asigure integrarea fiscala accelerata la nivelul uniunii monetare.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Merkel va merge luni la Paris pentru a prezenta, impreuna cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, propunerile franco-germane de modificare a tratatelor UE.

Sarkozy a salutat joi apelurile Germaniei privind un nou tratat care sa inaspreasca disciplina fiscala in zona euro, insa, spre deosebire de Merkel, liderul francez nu a vorbit despre consolidarea prerogativelor Comisiei Europene sau ale Curtii Europene de Justitie.

Opozitia din Franta il acuza pe Sarkozy ca promoveaza "un tratat de austeritate dictat de Germania". Merkel a facut o paranteza in timpul discursului din Bundestag pentru a respinge aceste acuzatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.