FBI a spionat grupuri religioase, in special musulmane, si a compilat date asupra membrilor acestor grupuri.

Politia federala (FBI) si-a depasit atributiile si a tradat increderea acestor grupuri, care au acceptat aceste intalniri, afirma American Civil Liberties Union (ACLU, Uniunea Americana pentru Libertati Civile) intr-un raport bazat pe documente obtinute in cadrul legii privind accesul liber la informatii.

"FBI a utilizat in mod ilegal programele sale de contact cu comunitati (religioase) pentru a colecta in secret si a stoca informatii (...) in scopuri informative
", precizeaza organizatia nonguvernamentala (ONG), potrivit MEDIAFAX.

ACLU mentioneaza in raportul sau note redactate de agenti FBI care au asistat la ceremonii de ramadan, la San Francisco, in cadrul unuia dintre aceste programe organizate impreuna cu o moschee, in 2007 si 2008. Agentii au notat numele participantilor si declaratiile lor. In 2008, ei au notat inclusiv cum sa contacteze aceste persoane, opiniile lor si organizatiile din care fac parte.

In 2009, continua ACLU, filiala FBI din San Jose (California) a relevat, de asemenea, opinii si parcursul a trei lideri si membri ai comunitatii, in cursul unei intalniri organizata de comunitatea asiriana (crestini din Orientul Mijlociu).

Iar in 2007, intr-o intalnire cu 50 de persoane reprezentand 27 de organizatii, organizata intr-o moschee din San Jose, politia federala a notat numele fiecarei persoane si organizatie din care face parte si a analizat datele demografice culese.

"Increderea pe care aceste programe incearca sa o creeze este subminata atunci cand FBI le utilizeaza cu scopul de a culege informatii despre comunitati religioase si organizatii cu care se intalnesc agentii sai", a denuntat Michael German, un fost agent FBI care lucreaza pentru ACLU.

"Politia federala ar trebui sa fie onesta asupra informatiilor culese in cursul acestor intalniri si sa nu le stocheze pe cele care nu au fost colectate cu respectarea regulilor"
, a adaugat el.

Citeste si:
Reacția Chinei în fața acuzațiilor FBI privind originea COVID-19....
Reacția Chinei în fața...

Intr-un comunicat in care respinge aceste acuzatii, FBI a precizat ca "politica in vigoare cere sa fie mentinuta o separare intre aceste intalniri si activitatile operationale, existand mai multe dispozitii care asigura ca lucrurile asa stau".

ACLU a depus, anterior, o plangere in California, afirmand ca FBI a platit un informator insarcinat cu spionarea moscheilor din acest stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.