Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, marti, ca, in anul 2010, 81% dintre romanii care au cerut viza temporara pentru SUA, respectiv 29.000 de persoane, au primit-o, numarul acestora fiind cu 3.000 mai mare comparativ cu anul 2009.

"Romanii sunt bineveniti in Statele Unite si incurajam calatoriile in SUA in scop turistic, profesional ori pentru studii. Sunt incantat sa precizez ca, anul trecut, aproape 29.000 de romani au primit vize temporare pentru SUA, cu circa 3.000 mai multi decat in 2009 si vrem sa ne asiguram si in continuare ca procesul de solicitare a vizei este simplu si clar", a spus Mark Gitenstein, potrivit MEDIAFAX.

El a adaugat ca cei 29.000 de romani care au primit viza temporara pentru SUA reprezinta circa 81% dintre solicitanti. "Este un procent bun, dar este adevarat ca nu toti cei care solicita o viza temporara indeplinesc criteriile necesare acordarii vizei", a spus Gitenstein.

Ambasadorul a adaugat ca formularul electronic de solicitare a vizei introdus in 2010 este in prezent folosit "cu mare succes" de catre toti cei care solicita viza.

"Anul acesta am introdus si un nou serviciu pentru persoanele care gresesc la completarea formularului online. Acum le contactam inaintea interviului, pentru a le ajuta sa faca modificarile necesare inainte sa se prezinte la interviul pentru viza. Acest lucru a redus durata de asteptare si necesitatea ca solicitantii sa se prezinte de mai multe ori la Sectia Consulara in 15% dintre cazuri", a mai spus ambasadorul.

Rata minima de refuz pentru accederea in programul Visa Waiver este, potrivit legislatiei actuale, de 4%.

Pe de alta parte, ambasadorul Mark Gitenstein le-a recomandat celor care doresc sa calatoreasca in SUA in perioada urmatoare sa se programeze pentru viza cat mai rapid, deoarece programul se aglomereaza pe masura apropierii sarbatorilor de iarna.

"Desigur, ne-am si mutat in noul sediu al ambasadei, unde Sectia Consulara dispune de un spatiu modern. Sala de asteptare este spatioasa, permitand accesul a 100 de persoane odata. Datorita utilizarii formularului electronic si a unor noi masuri de eficientizare a procesului, timpul total petrecut la ambasada s-a redus semnificativ. Acum cei mai multi dintre solicitantii de viza petrec mai putin de o ora la ambasada. Dar solicitantii trebuie sa isi programeze interviul pentru viza in avans. Instructiunile referitoare la programare sunt explicate pe pagina ambasadei si ii incurajez pe toti sa le respecte intocmai. Pe masura ce ne apropiem de perioada sarbatorilor de iarna, din ce in ce mai multe persoane fac programari, asa ca ii sfatuim pe cei care doresc sa calatoreasca in SUA sa planifice dinainte si sa se programeze cat mai rapid", a spus Gitenstein.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Diplomatul american a reamintit ca "ii sfatuieste ferm" pe solicitantii de viza respinsi sa nu formuleze noi cereri pana in momentul in care situatia lor se schimba.

"Conform legii americane a imigrarii, persoanele refuzate pot solicita din nou viza ori de cate ori doresc, dar noi le sfatuim ferm sa nu faca acest lucru. Stim insa ca situatia unei persoane se poate schimba. Incurajam persoanele sa solicite din nou viza doar daca si atunci cand situatia lor a inregistrat schimbari considerable si pozitive", a spus el.

Campanie de informare a MAE

Ambasadorul a facut aceste declaratii la un eveniment dedicat campaniei de informare "Viza pentru SUA". Evenimentul, organizat de MAE si ambasada SUA, a fost lansat in 2010 si va continua si in acest an. Campania a fost realizata pro bono de compania de publicitate Graffiti BBDO, avand la baza sloganul: "Daca vrei sa vezi America, arata cat de mult iubesti Romania".

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

Campania face trimitere la pagina online a MAE care contine informatii despre modul de acordare a vizelor. Sectiunea cu informatii de pe pagina de internet a MAE este promovata, in sprijinul cetatenilor interesati de solicitarea unei vize temporare americane, prin intermediul panourilor stradale din Bucuresti si din 6 orase din tara, al machetelor de presa, al unui banner online, al unui spot radio, al vizualurilor expuse la manerele din trenurile de metrou.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.