Guvernul egiptean a prezentat demisia Consiliului Suprem al Fortelor Armate, pe fondul protestelor de la Cairo si din alte orase.

Anuntul a fost facut de Mohamed Hijazi, purtatorul de cuvant al Executivului aflat la putere din februarie, de la inlaturarea de la putere a fostului presedinte Hosni Mubarak, scrie MEDIAFAX.

Potrivit lui Hijazi, decizia demisiei a fost luata "date fiind circumstantele dificile prin care trece tara".

"Cabinetul condus de Essam Charaf va continua sa isi indeplineasca in totalitate atributiile pana cand problema Guvernului va fi rezolvata" de Consiliul militar, precizeaza oficialul citat.

Consiliul Suprem al Fortelor Armate din Egipt (CFSA) le-a cerut luni seara, intr-un comunicat, fortelor politice sa se reuneasca de urgenta, in a treia zi a confruntarilor din tara.

CFSA "cere de urgenta tuturor fortelor politice si nationale un dialog pentru examinarea cauzelor care au agravat criza actuala si mijloace pentru iesirea din ea cat mai repede posibil pentru a mentine pacea nationala", potrivit comunicatului.

In plus, CSFA cere "tuturor fortelor politice si nationale precum si tuturor cetatenilor sa se implice in (restabilirea) calmului si sa creeze un climat de stabilitate prin procesul politic ce urmareste instaurarea unui regim democratic".

Televiziunea publica a anuntat intr-o prima faza ca aceasta demisie a fost deja respinsa de Consiliul Suprem al Fortelor Armate, apoi ministrul Informatiilor Osama Haikal a dat asigurari ca nu a fost luata inca nicio decizie.

Menit sa conduca tara catre democratie, acest consiliu militar aflat la conducerea Egiptului din februarie, este acuzat ca vrea sa se mentina la putere si sa perpetueze sistemul represiv infiintat de fostul presedinte.

Mii de persoane protesteaza de trei zile in Piata Tahrir din Cairo, iar interventia fortelor de ordine s-a soldat cu moartea a cel putin 24 de persoane, conform unui bilant revizuit in scadere, de la 33 de morti.

Citeste si:
Israelul cere demisia secretarului general al ONU. Guterres:...
Israelul cere demisia...

Aceste violente, care au provocat sute de raniti, au loc cu o saptamana inainte de inceperea alegerilor legislativ, prevazute pentru 28 noiembrie.

Protestatarii cer demisia Consiliului Suprem al Fortelor Armate, suspectat de tendinte dictatoriale. Egiptul va organiza incepand din 28 noiembrie primele alegeri parlamentare dupa inlaturarea regimului Hosni Mubarak.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.