Premierul britanic Tony Blair a avut, miercuri, probabil cea mai proasta zi din ultimii opt ani. Doua au fost evenimentele care i-au subminat ingrijorator autoritatea: demisia ministrului Muncii si Pensiilor, David Blunkett, un cunoscut aliat al sau, si o revolta a propriilor parlamentari laburisti, cu ocazia votarii pachetului de legi anti-terorism, propus de el. Liderul conservator Michael Howard s-a grabit sa profite de situatie, aratand ca Blair este in evidenta pierdere de autoritate.

Ziua a inceput prost, odata cu demisia - a doua in mai putin de un an - a ministrului Muncii si Pensiilor, David Blunkett, un aliat si bun prieten al premierului. Cauza: acuzatii privind violarea codului de conduita ministeriala. Altfel spus, Blunkett a lucrat pentru o companie fara a avea avizul unei comisii specializate a Camerei Comunelor. In centrul controversei se afla functia de director al companiei DNA Bioscience, pe care Blunkett a detinut-o timp de doua saptamani, inainte de alegerile din luna mai, cand nu mai facea parte din Guvern.

Dar lovitura decisiva a venit din Parlament, cand majoritatea pe care miza Blair pentru votarea pachetului de legi anti-terorism parea in pericol sa se evapore. Votul s-a amanat, dupa ce s-a constatat ca un amendament propus de deputati laburisti care nu ocupa functii in guvern avea sanse sa fie adoptat. Amendamentul reducea la numai 28 de zile perioada maxima de detentie fara inculpare a suspectilor de terorism. Guvernul, la propunerea Politiei, cerea o perioada de 90 de zile. Cererea politiei a fost formulata dupa atentatele teroriste din 7 iulie, de la Londra, soldate cu 55 de morti si peste 700 de raniti. Ieri, premierul a recunoscut, in timpul unei intalniri cu colegii de Cabinet, ca traverseaza "vremuri grele", dar a subliniat ca nu are de gand sa abandoneze propunerea privind termenul de detentie.

Incercand sa minimalizeze aparenta pierdere de autoritate in partid, Blair le-a cerut rebelilor laburisti sa consulte, in weekend, filialele locale si sustinatorii din circumscriptii, pentru a verifica daca exista sprijin pentru aceasta prevedere. Purtatorul de cuvant al premierului a refuzat sa faca vreun comentariu in privinta masurilor pe care le va lua Blair daca pachetul de legi nu va trece de Parlament.

Presa, cu tunurile pe primul-ministru

Nici presa nu l-a scutit de critici pe Blair. "Toti premierii raman in final fara credit", comenta ieri, intr-un editorial, "Guardian". "Actualul prim-ministru a incurcat-o", scria acelasi comentariu. "Daily Mail" descria "razboiul pentru supravietuire politica al lui Blair", in timp ce "Times" observa "lupta premierului pentru a-si mentine autoritatea politica". In mod surprinzator, cotidianul "Independent", de obicei critic la adresa lui Blair, i-a intins ieri o mana de ajutor premierului, afirmand ca acesta este inca stapan pe situatie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.