Curtea Penala Internationala (CPI) ancheteaza sute de violuri comise in timpul conflictului din Libia, dar si informatii privind uciderea unor civili libieni in raiduri NATO, a declarat, miercuri, procurorul sef al CPI, Luis Moreno-Ocampo, citat de CNN.

"Exista multe acuzatii (...) Sunt acuzatii grave, formulate impotriva mai multor actori" implicati in conflict, a afirmat Moreno-Ocampo, intr-un raport prezentat la Natiunile Unite, scrie MEDIAFAX.

El a adaugat ca CPI desfasoara investigatii in legatura cu numeroase atrocitati comise de fortele libiene, mercenari si fortele antiguvernamentale in Libia.

Raportul procurorului CPI face referire la marturii potrivit carora Muammar Kadhafi si fostul sef al serviciilor de informatii au discutat despre "utilizarea violurilor pentru a-i pedepsi pe cei considerati disidenti sau rebeli".

Moreno-Ocampo a avertizat si ca este posibil ca grupuri de mercenari sa-l ajute pe Seif al-Islam, unul dintre fiii fostului lider libian Muammar Kadhafi, sa fuga din Libia, chiar daca acesta poarta negocieri indirecte si cu CPI in vederea predarii.

Raportul procurorului CPI cere statelor membre ONU "sa depuna toate eforturile pentru a impiedica" orice incercare de a le acorda sprijin lui Seif al-Islam sau fostului sef al servicilor de informatii libiene Abdullah al-Senoussi. Cei doi sunt acuzati de CPI de comiterea de crime impotriva poporului libian in timpul conflictului.

"Seif al-Islam Kadhafi si Abdullah al-Senoussi pot decide daca se predau, se ascund in continuare sau incearca sa fuga in alta tara", precizeaza raportul. "Dar Consiliul de Securitate al ONU si statele membre trebuie sa se asigure ca acestia vor raspunde in fata justitiei pentru crimele de care sunt acuzati", adauga documentul.

Fara a oferi detalii in legatura cu contactele avute cu Seif al-Islam, Moreno-Ocampo afirma ca CPI i-a oferit acestuia posibilitatea unui transfer in siguranta la Haga si un proces cu reprezentare legala. "Nu putem negocia (...) I-am oferit numai ce ii putem oferi", adauga el.

Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.